Novosti Hrvatska

SLUČAJ LORA Josip Bikić Čop priznao ratni zločin i dobio četiri godine zatvora

Dvije godine nižu kaznu, četiri godine zatvora, dobio je Josip Bikić (41) zvani Čop kao nagradu što se dobrovoljno predao i što je odmah na početku suđenja na Županijskom sudu u Splitu izjavio “Osjećam se krivim po svim navodima optužnice i kajem se!”.

Bikić je prvi od osam optuženika za ratne zločine nad civilnim zatvorenicima u Vojno istražnom centru Lora tijekom 1992. godine koji je priznao krivnju. Svojim priznanjem Bikić nije teretio i ostale suooptuženike jer je nakon izjave o krivnji odbio odgovarati na pitanja tako da se njegovo priznanje odnosi isključivo na ono što se njemu stavlja na teret.

Do sada je u pritvoru odslužio nešto manje od dvije godine tako da mu ostaje još dvije godine kazne, naravno ukoliko presuda vijeća za ratne zločine pod predsjedanjem suca Nevena Cambija ostane pravomoćna.

Zastupnik optužbe Michelle Squiccimarrio, zamjenik Županijske državne odvjetnice kazao je kako će o podnošenju žalbe na presudu odlučiti nakon što zaprimi pismeni otpravak sudske odluke. Branitelj optuženoga odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija kazao je isto, ne želeći komentirati znatno nižu kaznu svoga klijenta.

 “Sretan sam, ali mi je u isto vrijeme i teško jer znam kako i mom bratu nije lako. On se borio za ovu državu i imao je povjerenja u njen pravosudni sustav što je pokazao kada se dobrovoljno predao krajem prošle godine”, kazao nam je Ivan Bikić, brat optuženoga koji je otpočetka sudskog dijela postupka “Lora 1” 2004. godine pratio sva tri suđenja i koji je emotivno proživljavao priznanje krivnje svoga brata i izricanje presude.

Josip Bikić predao se 18. studenoga prošle godine nakon četiri godine bijega tijekom kojih je 2007. godine Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu i kaznu od šest godina zatvora koja mu je dosuđena 2006. godine na drugom suđenju. Na prvom suđenju su sva osmorica proglašena nevinima, ali je ta odluka ukinuta 2005. godine i predmet vraćen na ponovno suđenje. Iste godine raspisana je tjeralica za Josipom Bikićem koji je do tada tijekom istrage od rujna 2001. do srpnja 2002. godine bio u pritvoru koji mu je ukinut nakon podizanja optužnice.

Odmah nakon predaje nad njim je određen pritvor koji mu je odlukom sudskog vijeća i produljen. Zatražio je obnovu postupka što mu je i odobreno.

Nakon njegovog priznanja na početku suđenja tužitelj i branitelj složili su se kako nije potrebno pozivati svjedoke kako bi ih sud ponovno ispitao te se sva dokazna materija isčitala. Nakon toga sudsko vijeće je donijelo odluku kojom je pravomoćna presuda stavljena je van snage samo u dijelu koje se odnosi na visinu kazne.

“U ovom obnovljenom postupku okrivljeni je u potpunosti priznao krivnju i izrazio žaljenje. Njegovim priznanjem nisu dovedene u potanje činjenice koje je sud utvrdio tijekom prethodnog suđenja čime je bitno ubrzan obnovljeni postupak i sudu olakšano donošenje presude.

Prema sudskoj praksi naših sudova te međunarodnog suda u Haagu, prizanje krivnje optuženom se honorira nižom kaznom što je ovo vijeće i učinilo”, kazao je predsjednik sudskog vijeća Cambi.
Osim priznanja krivnje u olakotne okolnosti, koje su utjecale na nižu kaznu, ubrojena je i dobrovoljna predaja, sudjelovanje u Domovinskom ratu u kojem je višestruko odlikovan, mladost u vrijeme počinjenja djela kada je Bikić imao 24 godine te činjenica da je otac dvoje malodobne djece.

Suđenje su pratili promatrači: Maja Kovačević Bošković iz “Građanskog odbora za ljudska prava”, Nenad Marić iz OESS-a i Tino Bego iz “Dokumenta Zagreb”.
Na splitskom sudu očekivalo se i zakazivanje slučaja “Lora2” u kojem se petorica terete za zlostavljanje ratnih zarobljenika. Nadležni sudac Damir Romac zatražio je suđenje u odsutnosti za dvojicu koja su u bijegu:Duić i Bungur, ali se tužiteljstvo nije složilo s tim tako da zahtjev nije odobren.

Optužnica

Josip Bikić tereti se da je kao pripadnik Interventnog voda Vojne policije sudjelovao u premlaćivanju civila Gojka Bulovića i Nenada Kneževića nakon njihovog pokušaja bijega u lipnju 1992. godine što je dovelo do njihove smrti.
Tomislav Duić tereti se da je kao zapovjednik VIC Lora dozvoljavao zlostavljanja zatvorenika te i sam sudjelovao u njima. Za civilne zarobljenike srpske nacionalnosti navedene u optužnici: Mirka Šuška, Lazu Ostojića, Tomu Krivića, Radu Krivića, Uglješu Bulovića, Duška Galića i Đorđa Katića navedeno je kako su ih zlostavljale nepoznate osobe, ali uz njegovu dozvolu. Na mjesto zapovjednika VIC Lora došao je iz Vukovara u kojem je neposredno prije pada grada i ranjen. Osuđen je na osam godina zatvora, nalazi se u bijegu. Na listi je optuženik i u “Lori 2” za zlostavljanje ratnih zarobljenika i smrt trojice.

Tonči Vrkić se kao zamjenik zapovjednika zatvora u Lori tereti također po zapovjednoj odgovornosti da je dozvoljavao zlostavljanja, ali i kao direktni počinitelj prilikom mučenja Miroslava Kataline. Osuđen je ne sedam godina, nalazi se na odsluženju kazne. Optužen je i u “Lori 2”. Emilio Bungur, šef smjene stražara u Lori, osuđen na šest godina za sudjelovanje u kobnom premlaćivanju Bulovića i Kneževića, nalazi se u bijegu. Tereti se i u “Lori 2”.
Anđelko Botić, stražar u VIC Lora, pucao i ranio Kneževića prilikom pokušaja bijega, ali su te ozlijede bile lakše naravi. Sudjelovao u premlaćivanju njega i Bulovića, osuđen na šest godina, kaznu odslužio. Optužen u “Lori 2”
Ante Gudić, osuđen kao stražar u Lori na šest godina za zlostavljanje Bulovića i Kneževića, kaznu odslužio. Na listi optuženih u “Lori 2”.
Miljenko Bajić, pripadnik Interventnog voda, osuđen na šest godina za ratnu zločin nad Bulovićem i Kneževićem, nalazi se u bijegu.
Davor Banić, osuđen na sedam godina za zlostavljanje Bulovića i Kneževića koji su preminuli te Miroslava Kataline koji je svjedočio protiv njega. Nalazi se na odsluženju kazne.

Povijest

1992. - smrt više osoba pritvorenih u VIC Lora;
2002. -optuženo osam pripadnika 72. bojne Vojne policije;
2004. -prvo suđenje i oslobađajuća presuda koja je ukinuta;
2005.- počinje drugo suđenje, tjeralica za Duićem, Bungurom Bajićom i Bikićem,
2006.- osam optuženih proglašeni krivima;
2007.- presuda postaje pravomoćna;
2008.- Bikić se predaje i traži obnovu postupka;
2009.- prihvaćen zahtjev za obnovom postupka, Bikić priznaje krivnju i dobiva dvije godine manje;KATARINA MARIĆ BANJE

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last