Novosti Hrvatska

Umirovljeni general Stipetić se ispričao zapovjednicima brigada koje su branile Bosansku Posavinu

Ispričavam se zapovjednicima i pripadnicima 108. brigade i 3.A brigade Hrvatske vojske, kao i 101. brigade HVO (bosanskobrodske), jer sam u svome izvješću dr. Franji Tuđmanu 1992. napisao da su za pad Bosanske Posavine krive ove postrojbe koje su kukavički napustile bojišnicu. Danas znam da nije tako bilo - kazao je u Slavonskom Brodu stožerni general u mirovini, tadašnji zapovjednik Slavonskog bojišta Petar Stipetić.

– Nisam tada znao stanje na bojištu niti stanje brigade, kao ni činjenicu da je odnos snaga bio takav da hrvatska obrana nije imala nikakve šanse - dodao je Stipetić ponavljajući u utorak ispriku pred 400 posjetitelja na predstavljanju knjige Jerka Zovka „Rat u Bosanskoj Posavini 1992.“, naglašavajući kako su ovo zapravo bile najbolje i najborbenije hrvatske postrojbe, koje su svoju odvažnost krvavo platile i na kraju ostale posramljene.

Zaključio je na kraju kako je vojska imala jedan cilj: obraniti Bosansku Posavinu i spriječiti srpske snage da probiju svoj koridor, dok je politika bila dogovorila sasvim drugo.

- Kada sam prije dvije godine počeo pisati ovu knjigu, nije to bilo iz političkih, karijerističkih ni nekih drugih razloga nego sam želio skinuti ljagu sa svog obraza, obraza onih koji su se u Bosanskoj Posavini borili, ranjeni ili poginuli – kazao je Jerko Zovak, zapovjednik 4./3./108.br. ZNG HV na bosansko-posavskom ratištu.

Na temelju brojnih dokumenata i potvrda svjedoka, uz brojne karte stanja na bojišnici, na 770 stranica knjige „Rat u Bosanskoj posavini 1992.“ opisao je zbivanja od 3. ožujka do 7. listopada 1992. i dokazao da se u postojećem odnosu snaga i političke volje, usprkos 2000 poginulih i 5000 ranjenih, Bosanska Posavina nije mogla obraniti te da 108. i 3.A brigada HV i 101. brigada HVO ne snose krivicu za ovaj teški poraz hrvatskih snaga, gubitak teritorija i stradavanje stanovništva.

Svojim su izjavama to potvrdili i general pukovnik Novica Simić (zapovjednik 1. krajiškog korpusa) te pukovnik Mika Škorić koji je zapovijedao snagama koje su osvojile Bosanski Brod, koji su na raspolaganju 19.960 vojnika nasuprot manje od 2.000 vojnika HV i HVO, već umornih, demoraliziranih, desetkovanih i bez logističke potpore.

– Ovime ne optužujem nikoga, toliko je krvi palo i nitko nema pravo reći da su HVO i HV pobjegli s ratišta. Nisu pobjegli nego su poraženi jer su bili dovedeni u neravnopravan položaj – zaključuje Zovak.

Željko Mužević i Ivan Miler /EPEHA
foto: arhiv cropix

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last