Novosti Hrvatska

Desetorica visokih oficira bivše JNA optužena za ratni zločin na dubrovačkom području

Gotovo punih 18 godina bilo je potrebno Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku da podigne optužnice protiv deset oficira bivše Jugoslavenske narodne armije za razaranje Dubrovnika i uništavanje kulturno-povijesnih spomenika. Optužnice su podignute uoči Dana dubrovačkih branitelja koji se svake godine obilježava na Sv. Nikolu, 6. prosinca, na dan kada je 1991. godine Grad pretrpio najveća razaranja.

Optužnice su podignute protiv generala Jevrema Cokića, Mile Ružinovskog, Pavla Strugara, admirala Miodraga Jokića i njegova pomoćnika i zamjenika kapetana Milana Zeca. Optužen je i potpukovnik Obrad Vičić, kapetan Vladimir Kovačević zvani Rambo, te general B. Stanković, major R. Komar i poručnik Z. Gvozdenović.


Vladimira Kovačevića Ramba tereti se da je kao zapovjednik 3. bataljuna 472. motorizirane brigade 6. prosinca 1991. izdao naređenje za granatiranje Dubrovnika i povijesne jezgre Staroga grada Dubrovnika.

Poručnika Gvozdenovića tereti se da je kao zapovjednik raketne topovnjače broj 403 tijekom 1991. godine izdavao naredbe da se iz topova s te topovnjače ispali više tisuća granata po naseljenim mjestima gađajući Cavtat, Župu Dubrovačku, Zaton, Trsteno, hotele Croatiu, Belvedere, Plakir, Tirena i Minčeta u kojima su se nalazile izbjeglice, te samu povijesnu jezgru Dubrovnika.

Optužnicom se Cokića, Ružinovskog, Strugara, Jokića, Zeca, Vičića, Kovačevića i Komara tereti da nisu, obnašajući svoje dužnosti, premda su morali i bili dužni, ništa poduzeli da spriječe nedopušteno ponašanje podređenih jedinica koje su protivno Ženevskim konvencijama bez izbora cilja artiljerijskim oružjem granatirale naseljena mjesta i ubijale civilno stanovništvo koje mora biti zaštićeno od svakog nasilja koje proizlazi iz vojnih operacija, zatvarali ga, maltretirali i natjeravali u bijeg, a po ulasku u naseljena mjesta rušili civilne, kulturne, vjerske i gospodarske objekte, pljačkali ih i palili pri čemu je u navedenom razdoblju na Dubrovačkom području ubijeno 116 civila, dok je više stotina civila ranjeno, a uništeni su kulturni i povijesni spomenici te nanesena šteta velikih razmjera.

Optužnica je podignuta temeljem podataka prikupljenih tijekom istrage te vojne dokumentacije bivše Jugoslavenske narodne armije koja je 2009. godine pribavljena putem časnika za vezu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske pri Uredu tužiteljstva u Međunarodnom kaznenom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Iz te dokumentacije utvrđeno je koje su točno jedinice sudjelovale u agresiji na Dubrovačko područje, u kojem razdoblju i koje su jedinice napadale pojedina područja.

Temeljem direktiva za napad, naredbi za borbena djelovanja i izvješća o borbenim djelovanjima koje su potpisivali optuženici utvrđeno je koji je od njih i u kojem razdoblju zapovijedao pojedinim jedinicama i kakva je bila njihova zapovijedna odgovornost. Protiv svih optuženika predloženo je određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice.

Davor MLADOŠIĆ / EPEHA

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last