Novosti Hrvatska

UPRAVA HAC-a BRANI SE GODINU DANA STAROM STUDIJOM ČEŠKIH KONZULTANATA

Gradnja autocesta u Hrvatskoj među jeftinijima u Europi

UPRAVA HAC-a BRANI SE GODINU DANA STAROM STUDIJOM ČEŠKIH KONZULTANATA

Studija tvrtke ‘IBR Consulting’ pokazuje koliko su pretjerane tvrdnje da HAC namješta i pumpa cijene gradnje autocesta, tvrdi Marijo Lovrinčević, član Uprave HAC-a

Studija tvrtke ‘IBR Consulting’ pokazuje koliko su pretjerane tvrdnje da HAC namješta i pumpa cijene gradnje autocesta, tvrdi Marijo Lovrinčević, član Uprave HAC-a

Češka konzultantska kuća “IBR Consulting” izradila je prije godinu dana studiju “Usporedba troškova izgradnje autocesta s ostalim državama EU-a“, koja pokazuje da su troškovi gradnje autocesta u Hrvatskoj među nižima u Europi.

Cijena kilometra autoceste u nizinskom području RH iznosi 175,5 milijuna čeških kruna (oko 50 milijuna kuna ili 6,8 milijuna eura), u Danskoj 150 milijuna kruna, Sloveniji 186 milijuna kruna, Njemačkoj 210 milijuna kruna, Češkoj 226 milijuna kruna, Slovačkoj 244 milijuna, Mađarskoj 286 milijuna, a u Austriji 329 milijuna kruna.

Cijena kilometra autoceste u brdskim je područjima 357 milijuna kruna i niža je samo u Slovačkoj, 319 milijuna kruna, dok u Sloveniji iznosi 565 milijuna kruna, Češkoj 626 milijuna, Austriji 638 milijuna, te Njemačkoj 664 milijuna kuna.

Krunski dokaz

U urbanim sredinama, u RH ta cijena iznosi 536 milijuna kruna, a jeftinije su Mađarska, 331 milijun kruna, Njemačka, 494 milijuna kruna, Češka, 625 milijuna kruna, dok je u Austriji ta cijena 1,7 milijardi kruna.

Cijena kilometra tunela na autocestama u RH iznosi 785 milijuna kruna, a niža je u Sloveniji, 579 milijuna kruna, i Slovačkoj, 750 milijuna kruna, dok je viša u Mađarskoj, 1,3 milijarde kruna, Njemačkoj, 1,4 milijarde kruna, te Češkoj, 1,7 milijardi kruna.

Marijo Lovrinčević, član Uprave HAC-a, rekao nam je kako ova studija pokazuje koliko su pretjerane tvrdnje da HAC namješta i pumpa cijene izgradnje autocesta kako bi pogodovao domaćim tvrtkama. No, pitanje je hoće li i ova studija pomoći Upravi HAC-a da izbjegne smjenu koja je već neslužbeno najavljena iz Vlade.

Čačić: Mi smo za to zaslužni

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a i ministar prometa za vrijeme Račanove Vlade:

− Prosječna cijena kilometra autoceste u Hrvatskoj i dalje je jedna od najpovoljnijih u Europi, između osam i 10 milijuna eura, i to zahvaljujući ugovorima koji su se sklapali za vrijeme koalicijske Vlade, 2001. i 2003.

Naime, tada je dužni kilometar autoceste koštao oko četiri milijuna eura, dok danas iznosi čak 17 milijuna eura, što se dade vrlo lako provjeriti.

Naslovnica Hrvatska