Novosti Hrvatska

’uGLEDNI’ PRIPADNIK SRBIJANSKE MAFIJE I JUNAK DOKUMENTARCA ODLUČIO SE ZA SPORT te 28. studenog GOSTUJE pod marjanom

VIDIMO SE U ČITULJI Srpski mafijaš u Splitu započinje karijeru "gladijatora"

’uGLEDNI’ PRIPADNIK SRBIJANSKE MAFIJE I JUNAK DOKUMENTARCA ODLUČIO SE ZA SPORT te 28. studenog GOSTUJE pod marjanom

Jedini preživjeli iz dokumentarca o srbijanskoj mafiji polovicom 90-ih godina kojega su Grci proglasili šefom jugomafije, prijatelj Legije i pripadnik Arkanovih postrojbi, stiže u Split već u utorak

Aleksandar Kristijan Golubović, jedan od najpoznatijih balkanskih kriminalaca koji je polovicu života proveo u europskim zatvorima ili u bijegu od policije, dolazi u Split, gdje u dvorani na Gripama, u subotu 28. studenog, otpočinje svoju internacionalnu karijeru ultimat fight borca.

Uvijek uz zaštitare

Golubović je široj javnosti postao poznat nakon iznimno gledanoga dokumentarnog filma “Vidimo se u čitulji” Janka Baljka iz 1994., u kojemu su protagonisti srbijanski mafijaši koji iznose svoje priče, a potom jedan po jedan završava u “čituljama” - osmrtnicama, a neki su čak ubijeni i u vrijeme snimanja filma.

Jedini od njih koji, za sada, nema “čitulju” jest Golubović koji je u Grčkoj, kad je bio mladić, osuđen kao “vođa jugoslovenske mafije”.

U konstantnom strahu za svoj život za sobom uvijek vodi gardu zaštitara, a pri izlasku iz zatvora u Požarevcu, u siječnju ove godine, odmah je obukao teški zaštitni prsluk jer su mu likvidacijom prijetili suparnički mafijaški klanovi.

U Split dolazi već ovog utorka.

- Do Golubovića sam došao preko njegova trenera, moga dobrog prijatelja. Mislim da nema ništa sporno u njegovu dolasku u Split. On ne bježi od svoje prošlosti, ali sada ga samo zanima sport i mi ga zovemo kao sportaša, i ne želimo da ga se gleda samo kroz njegov boravak u zatvoru. Mogu vam otkriti da je dogovoreno i da se Golubović bori s jednim domaćim borcem u svibnju 2010. godine, i to u Spaladium Areni - kaže nam Gordan Vatavuk, organizator skore priredbe na Gripama “Milenium fighting challenge”.

- U Split, nakon što su čuli da će se Golubović boriti, dolaze brojni ljubitelji slobodne borbe iz Italije, Švicarske... i, ponavljam, cilj manifestacije na Gripama je sport i ništa drugo. Golubović će se boriti s Mađarom Albertom Sarkozyjem - kaže Vatavuk.

‘Teški’ podaci

Osim mafijaške prošlosti Golubovića može i te kako kompromitirati podatak da je bio prijatelj kriminalca Milorada Lukovića Legije, te je s njim, navodi srbijanska TV kuća B92, služio u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi pod zapovjedništvom Željka Ražnatovića Arkana.

Golubović je jednom prilikom istakao i da je kao mladić 1989. poželio ubiti Arkana, ali je odustao. Nakon toga su postali suradnici.

Golubović tvrdi i da je veliki nacionalist koji podržava kontroverzne srbijanske radikale.

 SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

‘Skromni’ mafijaš

Reporter televizije iz Jagodine “Palma plus” upitao je Golubovića o njegovoj kriminalnoj karijeri.

- Nisam ja član neke mafije. Ja sam jednostavno institucija za sebe. Ja mogu odrediti hoće li netko biti u nekoj kriminalnoj bandi sa mnom ili u nekoj poslovnoj grupi sa mnom, znači ja sam institucija - “skromno” je odgovorio Golubović.

Uzor domaćem krim-miljeu?

Razgovarali smo s nekoliko ultimate fight boraca, većina ih ne odobrava dolazak Golubovića u Split. “Nemam ja ništa protiv dolaska Golubovića kao gosta, ne smeta mi osobno njegova kriminalna prošlost, on je, čujem, čak nekim hrvatskim kriminalcima i uzor, ali UFC, krovna ultimate fight organizacija, ne tolerira osobe s ijednom mrljom u svom životu. Pogledajte borce koji su suspendirani samo zbog alkohola, zamislite kako bi onda prošao Golubović”, kaže nam jedan domaći ultimate fighter, navodeći da se ozbiljno sportsko natjecanje ne organizira dovodeći šefove krim-organizacija iz Srbije.

Veze s Legijom

Marko Lopušina, biograf srbijanskih kriminalaca, spominje i Golubovića koji je Legiju oslovljao nadimkom “Cemo” i “Miša”. “Golubović i Legija izlazili su u diskoteku u robnoj kući “Beograđanka”. Kristijan je znao raditi probleme, hapsili su ih obojicu jer su pokušali orobiti prodaovnicu sportske opreme. Miša je 1985. godine sudjelovao i u pljački “Elanove” prodavaonice, zajedno sa Golubovićem, koji i danas na koljenu ima istetoviran Legijin nadimak iz mladosti “Cema” - piše Lopušina, te dalje tvrdi kako je Legija spasio Kristijana kada je početkom devedesetih, ne želeći u zatvor, skočio kroz prozor općinskog suda i polomio noge.

Književnik i slikar

Nakon što je u požarevačkom zatvoru odslužio višegodišnju kaznu zbog organiziranja kriminalne skupine, istakao je da se neće više baviti kriminalom nego će objavljivati knjige i izlagati svoje crteže koji su nastajali u zatvoru. Rođen je 1969. godine u Munchenu u obitelji gastarbajtera od oca Srboljuba i majke Milanke.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last