Novosti Hrvatska

Bebić obećao da će podržati naše amandmane na izmjene ZOR-a

ZOVI, SAMO ZOVI Sindikalce na putu do Markova trga zaustavila policija

Bebić obećao da će podržati naše amandmane na izmjene ZOR-a

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić obećao je da će u saborskoj raspravi kao zastupnik podržati naše amandmane na Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), izjavili su čelnici četiriju sindikalnih središnjica nakon današnjeg razgovora s predsjednikom Sabora.

Bebić nam je obećao da će kao zastupnik poduprijeti zahtjev da se ubuduće rad na određeno vrijeme ograniči na dvije godine i četiri uzastopna ugovora o radu, rekao je novinarima nakon sastanka s Bebićem predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Sindikati se protive Vladinu prijedlogu izmjena ZOR-a, za koji drže da ide na ruku poslodavcima, pa su danas pokušali održati prosvjedni skup na Markovu trgu, no u tome ih je spriječila policija koja je barikadama zaustavila oko 1000 prosvjednika u Radićevoj ulici.

Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Udruge radničkih sindikata Hrvatske i HUS-a potom su razgovarali s predsjednikom Sabora Bebićem kako bi mu pojasnili sindikalne amandmane na izmjene ZOR-a, koje bi Sabor idućeg tjedna trebao usvojiti u sklopu usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Sindikalni čelnici tražili su da im u vezi tog pitanja Bebić organizira sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Andrijom Hebrangom, no on je otklonio tu mogućnost.

Nisam zadovoljna sastankom s predsjednikom Sabora jer se još jednom pokazalo da vlast nije spremna presjeći to pitanje i stati na stranu radnika, već "drži štangu" poslodavcima, tako da ćemo se pripremiti i na drugi prosvjed koji bi trebali održati kada to pitanje dođe na dnevni red Sabora, kazala je predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

Rad na određeno vrijeme mora biti iznimka a ne pravilo, kako je to kod nas postalo uobičajeno, a to propisuje i pravna stečevina EU, upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

On se još jednom obrušio na Vladu jer se "priklonila poslodavcima" i podržala njihovu namjeru da se pitanje rada na određeno vrijeme ostavu za drugu fazu izmjena ZOR-a, kada bi sindikati i poslodavci trebali pregovorima rješavati interesna pitanja.

Poslodavci pritom žele trgovati s nama i pregovarati o radničkim pravima koja su neupitna, a mi bi trebali kroz tu trgovinu "dobiti" nešto što nam ionako pripada, zaključio je Sever dodavši kako za sindikate takva "trgovina" ne dolazi u obzir.

Time je završio današnji prosvjed koji je ujutro na Jelačićevu trgu okupio oko 1000 sindikalnih povjerenika iz četiriju središnjica.

Dok su sindikalni čelnici razgovarali s predsjednikom Sabora prosvjednici su se mirno razišli, pa se nakon otprilike sat i pol vremena promet Radićevom ulicom normalizirao.

(H)
foto: bruno konjević / cropix

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata piše Bebiću i saborskim zastupnicima

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) John Monks, uputio je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću i saborskim zastupnicima u kojem naglašava da proces usklađivanja radnog zakonodavstva ne zahtijeva smanjivanje stečenih prava radnika, već upravo suprotno, priopćio je danas Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Monks u pismu skreće pozornost saborskim zastupnicima kako, kao predstavnici građana Hrvatske, imaju odgovornost urediti nove zakonske institute na uravnotežen način, u korist i radnika i kapitala.

Stoga ih poziva da u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR), koje bi se uskoro trebale naći na dnevnom redu Sabora, glasuju prema svojoj savjesti i podrže zahtjeve sindikata, te time "približe Hrvatsku socijalnoj Europi i ciljevima zacrtanim osnivačkim ugovorima".

Pitanje prava radnika, posebno radnoga vremena na koje utječu predložene izmjene ZOR-a, nije samo pitanje hrvatskih radnika, već i globalno pitanje. Uvođenjem rada duljeg od 48 sati Hrvatska će biti jedna od malobrojnih država EU koja zakonom dopušta takvu mogućnost, upozorava Monks.

Ugovor na neodređeno vrijeme temeljni je oblik zapošljavanja u EU, dok se ugovor na određeno koristi samo kao izuzetak, ističe se u pismu.

 

Naslovnica Hrvatska