Novosti Hrvatska

Centar za prava seksualnih i rodnih manjina prevario vladin Ured za ljudska prava: na natječaju dobili novac za jedan, a iskoristili ga za drugi projekt

Umjesto priručnika o AIDS-u, ‘Iskorak’ tiskao vulgarne upute za gay seks

Centar za prava seksualnih i rodnih manjina prevario vladin Ured za ljudska  prava: na natječaju dobili novac za jedan, a iskoristili ga za drugi projekt

Od 59 stranica brošure ‘Stražnja strana’, samo je jedna posvećena AIDS-u, što je trebala biti prioritetna tema prijavljenih projekata; Ministarstvo zdravstva i Vladini uredi na brošuri navedeni kao financijeri od svega se ograđuju; ‘Iskorak šuti

Od 59 stranica brošure ‘Stražnja strana’, samo je jedna posvećena AIDS-u, što je trebala biti prioritetna tema prijavljenih projekata; Ministarstvo zdravstva i Vladini uredi na brošuri navedeni kao financijeri od svega se ograđuju; ‘Iskorak šuti

Ovdje ćeš naći sve ono što ti nitko nije objasnio u školi. Sve što ćeš trebati znati o svojoj guzici ili njegovoj. Nauči kako je održati zdravom, čistom i privlačnom.

Stoji to u uvodu brošure “Stražnja strana”, koju je izdao Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, a financirali, barem prema informaciji na stražnjoj strani, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, te Ured za ljudska prava Vlade RH.

Navedene rečenice uistinu su tek uvod u ono što slijedi. Ukupno 59 stranica brošure pune su vulgarnih izraza - je..., ku..., dr..., šu..., s eksplicitnim savjetima za izbjegavanje boli, kao i za ugodniji odnos, odnosno veći seksualni užitak muških partnera, s popisom seksualnih igračaka iz kućne radinosti, a sve je začinjeno slikama golih muških lutaka u različitim seksualnim pozama, pod egidom “Sedam položaja u kojima te tvoj frajer može poj...”.

Brošura dostupna djeci

Izdavanje brošure koja se bavi seksualnošću gay i biseksualnih muškaraca, dakako, nije sporno, dapače. No, način na koji je to realizirano itekako je sporan, posebice što je “Stražnja strana” dostupna i djeci i maloljetnicima jer su je aktivisti Iskoraka postavili u brojnim udrugama.

Skandal bi bio još veći da su državne institucije uistinu financirale brošuru, međutim iz Vladina ureda za ljudska prava to demantiraju, ističući kako s njezinim izdavanjem uopće nisu bili upoznati, te osuđuju njezin sadržaj. Slično obrazloženje smo, za sada neslužbeno, dobili i iz Ministarstva zdravstva. 

- Jedan od prioriteta ovogodišnjeg natječaja Ureda za ljudska prava za projekte udruga civilnog društva koje se bave zaštitom i promicanjem ljudskih prava, bilo je suzbijanje HIV/AIDS-a. Prijavila se i udruga Iskorak, čiji je projekt neovisna radna skupina zadužena za ocjenjivanje pristiglih projekata ocijenila dovoljno kvalitetnim za financiranje, te je isti potom i financiran.

Međutim u tom projektu nigdje nije navedeno da će se tiskati brošura pod tim nazivom i s takvim sadržajem. Dakle, Ured nije bio, niti je tada mogao biti, upoznat s tiskanjem predmetne brošure s ovakvim sadržajem.

Da smo znali za planiranje izdavanja brošure s neprimjerenim sadržajem, predmetni projekt sigurno ne bi bio financijski podržan - ističe Luka Mađerić, predstojnik Vladina ureda. Mađerić također naglašava da je logo Ureda tiskan na brošuri bez njihova dopuštenja.

Napominje kako je u ugovoru koji su sklopili s Iskorakom o financiranju projekta jasno specificirano da Ured ne snosi odgovornost za štetu proizišlu iz bilo koje aktivnosti koju je počinio korisnik projekta za vrijeme trajanja projekta.

Šokirani čitatelji

- Prema tome, Ured za ljudska prava potpuno se ograđuje od neprimjerenog sadržaja navedene brošure. Smatramo da se upotrebom neprimjerenog rječnika potpuno nepotrebno šokiraju čitatelji brošure i vrijeđaju temeljna etička načela našeg društva.

Osim toga, upotrebom neprimjerenog sadržaja u brošuri, cilj projekta - suzbijanje HIV/AIDS-a - neopravdano je bačen u drugi plan - oštar je Mađerić. U Ministarstvu zdravstva neslužbeno nam potvrđuju da ni oni nisu bili upoznati s tiskanjem brošure, dakle ni njezinim sadržajem, a službeni odgovor očekujemo početkom tjedna.

Čekamo također očitovanje zagrebačkog Ureda za zdravstvo. A kako vulgarnost svoje brošure i prijevaru s financiranjem, koju je potvrdio Ured za ljudska prava, obrazlažu u Iskoraku, do zaključenja teksta nismo doznali.

Odgovor na upit mailom nismo dobili, na fiksni i mobilni telefon, čiji su brojevi navedeni na web-stranici udruge, nitko se nije javljao, mobitel glasnogovornika bio je isključen, a na SOS liniji ne odgovaraju na upite novinara.

Savjeti u sedam poglavlja

“Stražnja strana” podijeljena je na sedam poglavlja - Pametno dupe, Igrice s guzom, Guza na djelu, Opasnosti koje vrebaju, Kada se prostata pobuni, Obratite pažnju na svoju pozadinu i Pozadina. HIV-u je, iako su novac dobili za suzbijanje tog virusa, posvećena samo jedna stranica. Citiramo neke isječke iz brošure:

- kada te netko še..., njegov ku... dodiruje tvoju prostatu, te time čini orgazam intenzivnijim - dildo ili mrkva mogu postići isti efekt - malo ‘prljanja’ je teško izbjeći prilikom še..., no puno je manje vjerojatno da će se desiti ako se poser.. prije seksa - podmaži svoju ‘rupu’ i unutra i izvana i pokušaj se igrati s podmazanim prstom dok dr... - fisting - još poznato kao je... šakom - udaranje ku... o stijenku rektuma jedan od najčešćih uzroka boli kada te netko je... ili nešto umećeš u guzicu

Seksualne igračke

U brošurici koju je ‘Iskorak’ pripremio za homoseksualce, kao seksualne igračke navedeni su “dildači” (“počni s malim - imaš vremena dogurati do većih modela”), analni čepovi (“neki muškarci sjede na njima dok, npr., gledaju tv”), vibratori (važno je da ne “upadne” jer će “vibrirati dok mu god traju baterije”!) i “ljubavna jaja” (pet kuglica u nizu).

Igrice iz kućne radinosti prate upute o oštrim rubovima, iverju na drvenim predmetima, mogućem pucanju boca, obaveznom pranju povrća (mrkva, tikvice, krastavci).

Upute su dane i o spolno prenosivim bolestima: rektalnoj gonoreji, analnom herpesu, sifilisu, bradavicama, hepatitis, crijevne infekcije, HIV...

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last