Novosti Hrvatska

BIVŠI POTPREDSJEDNIK MEĐUNARODNOG SUDA BIT ĆE NAŠ VELIKI ADUT

ARBITRAŽNI SUD Vukas na braniku hrvatske granice

BIVŠI POTPREDSJEDNIK MEĐUNARODNOG SUDA BIT ĆE NAŠ VELIKI ADUT

Za razliku od kolega Davorina Rudolfa i Vladimira Iblera, dr. Budislav Vukas nije bio potpisnik apela intelektualaca kojim se tražilo odbacivanje sporazuma

Za razliku od kolega Davorina Rudolfa i Vladimira Iblera, dr. Budislav Vukas nije bio potpisnik apela intelektualaca kojim se tražilo odbacivanje sporazuma

Dr. Budislav Vukas bio je sudionik UN-ovih konferencija o
pravu mora
Član arbitražnog suda iz hrvatske kvote bit će dr. Budislav Vukas, bivši potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora sa sjedištem u Hamburgu i vrsni stručnjak za pravo mora – saznaje Slobodna Dalmacija iz izvora bliskih Vladi.

Naime, od pet članova arbitražnog suda, po jednoga će odrediti strane u sporu i dr. Vukas će, prema tvrdnji istoga izvora, najvjerojatnije biti izbor hrvatske Vlade. Dr. Vukas je, do nedavnog odlaska u mirovinu, predavao na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a bio je i sudionik UN-ovih konferencija o pravu mora koje su rezultirale donošenjem Konvencije o pravu mora iz 1982.

Troškovi u proračunu

Osim velike teorijske kompetencije u ovome području, dr. Vukas ima i veliko iskustvo u sudovanjima jer je bio drugi čovjek Međunarodnog suda za pravo mora na kojemu su se vodili postupci vezani isključivo uz ovaj segment međunarodnog prava koji se tiče i aktualnog hrvatsko-slovenskog spora.

Za razliku od svojih kolega, primjerice, Davorina Rudolfa i Vladimira Iblera, dr. Vukas nije bio potpisnik apela intelektualaca kojim se tražilo odbacivanje predloženog sporazuma, što ga je Sabor većinom glasova prihvatio u ponedjeljak.

Upravo njegovom umjerenom držanju neki pripisuju razlog zbog kojih se Vlada odlučuje za vrhunskog stručnjaka koji u javnosti ne vodi “osobnu kampanju” protiv aktualnog arbitražnog sporazuma sa Slovencima.

Štoviše, dr. Vukas ga je ocijenio boljim od prethodnih verzija jer se u njemu ne spominje teritorijalni kontakt u fizičkom smislu te riječi, već veza Slovenije s otvorenim morem što će, po njemu, najvjerojatnije rezultirati visokoliberalnim režimom slobodne plovidbe, a ne teritorijalnim ustupcima.

U igri su bili i drugi kandidati, kao dr. Davor Vidas, ali je on, usprkos vrsnoj stručnosti, otpao jer je poznat kao pravnik koji se javno i oštro (čak otvorenim pismom političarima) 2008. suprotstavio odustajanju Hrvatske od primjene ZERP-a, izjavivši, između ostalog: “Sigurno je da budućnost Hrvatske jest u EU-u, ali ona to neće osigurati odustajanjem od primjene svojih prava na moru. Naprotiv, Hrvatska će na taj način bitno oslabiti svoj položaj na Jadranu, a za uzvrat nema nikakvih garancija što time postiže na putu prema Uniji, nego samo svoja prava na Jadranu daje u bjanko zalog”.

U Vladi nitko ne zna reći koliko će porezne obveznike stajati arbitraža, ali je Ministarstvo financija dobilo zaduženje da osigura stavku tih troškova u proračunu za iduću godinu. Troškovi će, doznajemo, obuhvatiti honorare petorice arbitara, putne troškove i dnevnice te troškove organiziranja posjeta spornome području.

Swoboda traži najbolje suce

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, koji se u utorak u Zagrebu sastao s Vesnom Pusić i Zoranom Milanovićem, rekao je da bi za arbitražu sa Slovenijom Europska komisija trebala predstaviti listu najuglednijih i najiskusnijih sudaca kako bi se odagnale sumnje u bilo čiju pristranost.

Pusić je pozdravila odluku da se sporazum prethodno odobri u Saboru i dodala da očekuje bolju komunikaciju između Ljubljane i Zagreba.

 

Venezuela i Kolumbija platile 18 milijuna eura

Hrvatsko-slovenska arbitraža, ako nas to može utješiti, koštat će znatno manje od cijene graničnog spora Venezuele i Kolumbije zbog jednog prostora koji je po površini veći od Slovenije i Hrvatske zajedno.

Riječ je o području oko zaljeva Maracaibo, goleme močvarne površine u čijim dubinama leže bogati izvori nafte. Spor koji traje već desetljećima koštao je ove dvije države do sada više od osamnaest milijuna eura. Spor još nije riješen.

 

Prednosti arbitraže

stranke mogu dogovorno izabrati arbitre

moguć dogovor o mjestu arbitraže (npr. u trećoj zemlji)

stranke mogu odrediti postupovna pravila arbitraže

moguć dogovor o jeziku na kojem će se postupak voditi

tajnost i povjerljivost arbitražnog postupka, za razliku od suda

arbitraža u pravilu brža od suda

 

Naslovnica Hrvatska