Novosti Hrvatska

U Remetincu 200 pritvorenika štrajka glađu zbog loših uvjeta života

Oko dvjestotinjak pritvorenika zatvora u Remetincu jutros je odbilo hranu i priključilo se štrajkačima koji su sa štrajkom glađu, zbog loših zatvorskih uvjeta, počeli dan ranije u subotu odbijajući ručak oko 13 sati.

U subotu je štrajkalo oko 160 pritvorenika, da bi se tijekom noći broj štrajkača povečao za 40. Načelnik službe osiguranja Upravi za zatvorski sustav Miroslav Mihoci, potvrdio nam je da je došlo do štrajka u zatvoru u Remetincu i to zbog incidenta kojeg je tijekom jučerašnjeg dana prilikom šetnje izazvao jedan pritvorenik, buneći se na smještaj u zatvoru i tražeći manju sobu za sebe i manje pritvorenika u ćeliji.

U znak solidarnosti s njim se solidaliziralo nekoliko desetina pritvorenika, a taj broj je do ručka iznosio oko 150 onih koji štrajaku.

- Očekujem smirivanje situacije u zatvoru Remetinec i mislim da će za večeru tek nekoliko pritvorenika odbiti hranu, tako da je za očekivati da se situacija smiri. Nije to nikakav štrajak solidarnosti sa pritvorenicima u Lepoglavi, nego je to šrajk u znak soldiarnosti s njihovim pritovrenikom i kolegom - izjavio je Mihoci.

U Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH nikako ne mogu shvatiti da informcije ne mogu kriti i da javnost i bez službenih izvora redovito zna što se događa iza zatvorskih zidina. U zatvoru Remetinec trenutno boravi oko 860 osoba, tako da sada trenutno štrajka 20 posto zatvorske populacije. Kada se to pribroji štrajkačima iz Lepoglave trenutno u Hrvatskoj štrajka oko 400 osoba lišenih slobode.

Marko DIDIĆ

Naslovnica Hrvatska