Novosti Hrvatska

Pukovnik bivše JNA Boro Ivanović pod sumnjom za ratni zločin

Boro Ivanović, danas 65-godišnjak, pukovnik bivše JNA koji je u vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. godine bio zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, pod sumnjom je za ratni zločin.

Protiv Ivanovića, poznatijeg u javnosti pod nadimkom Bora Konj koji je prije Domovinskog rata imao prebivalište u Osijeku i '91. bio zloglasni zapovjednik osječke tzv. bijele vojarne, istražni zahtjev podnijelo je u četvrtak Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vukovaru.

Zahtjev je podnesen istražnom sucu vukovarskog Županijskog suda, a zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Sudeći po priopćenju ŽDO-a, riječ je o zapovjednoj odgovornosti, a zločin za koji ga se sumnjiči počinjen je od 24. do 27. listopada '91. u selu Tordinci u istočnoj Slavoniji.

– Sumnja se da je 24. listopada '91. u Boboti na sastanku sa zapovjednicima Teritorijalne obrane sela Markušica, Ostrovo, Mlaka, Ada, Podrinje, Bobota i Tenja naredio da tenkovska satnija JNA, tzv. teritorijalci i dobrovoljci iz Srbije 25. listopada '91. napadnu i okupiraju Tordince – stoji u priopćenju vukovarskog ŽDO-a.

Nakon okupacije Tordinaca, pripadnici postrojbi pod Ivanovićevim zapovjedništvom – a on to nije spriječio – ulazili su u dvorišta i kuće Tordinčana i bez povoda ubijali civile nesrpske nacionalnosti, žene i starce.

Tada je ubijeno 22 civila, od kojih je najstarijem bilo 89, a najmlađem 42 godine. Tijela ubijenih zakopali su u jamu iskopanu ispred seoske katoličke crkve.

Iz ŽDO-a navode i kako postoji sumnja da su iste postrojbe iz kuća odvele 11 Tordinčana, zatvorili ih u šupi u dvorištu jedne kuće, te ih uz prijetnju smrću fizički zlostavljali i „odsijecali dijelove tijela“. Zlostavljani civili potom su prevezeni u logor Begejci na teritoriji Srbije. ŽDO navodi i imena ubijenih, te civila koji su bili mučeni.

Osumnjičeni Boro Ivanović državljanin je Srbije, njegovo prebivalište je nepoznato i nedostupan je hrvatskim organima gonjenja. Nedavno se Boru Ivanovića spominjalo i zbog napada na Osijek 1991. godine. Neslužbeno, protiv Ivanovića postoji tjeralica.

Sanja Butigan/EPEHA

Naslovnica Hrvatska