Novosti Hrvatska

POZADINA ODLASKA ISTAKNUTOG ČLANA IZ HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA

Puhovski napustio Banca zbog Pukanića

POZADINA ODLASKA ISTAKNUTOG ČLANA IZ HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA

Žarko Puhovski je, za razliku od Ive Banca, inzistirao na saslušanju i Ive Pukanića, a ne samo njegove supruge Mirjane

Žarko Puhovski je, za razliku od Ive Banca, inzistirao na saslušanju i Ive Pukanića, a ne samo njegove supruge Mirjane

Puhovski je inzistirao na objektivnosti
u "slučaju Pukanić" / Tomislav Serdar / CROPIX
Žarko Puhovski istupio je iz HHO-a. Razlog od njega nismo mogli doznati jer nam je kazao kako je odlučio ne davati izjave nijednom izdanju EPH-a.

On je ostavku dao na plenarnom skupu HHO-a u srijedu navečer, a kao osnovni razlog naveo je inzistiranje predsjednika Ive Banca na jedinstvu u tretiranju “slučaja Pukanić”.

To je protumačeno i kao kulminacija podjela u toj organizaciji zbog ovog slučaja. Puhovski je, suprotno od Banca, inzistirao da se posluša i glas Ive Pukanića, s kojim je razgovarao u vrijeme najveće hajke zbog prisilne hospitalizacije njegove žene.

Puhovski je nekim portalima kao razlog odlaska naveo i posve nezainteresirano ponašanje HHO-a i njegova predsjednika Banca nakon “Globusovih objeda” na njegov račun. Pri tome je optužio cijeli EPH za sustavne napade, “i to zbog stvari koje su se ticale moje seksualne potentnosti, profesorskih sposobnosti ili podobnosti da budem aktivist”.

‘Valjda mu je prekipjelo’

Previranja u svojoj organizaciji u četvrtak nije želio komentirati ni Ivo Banac, inače oženjen Nadeždom Čačinović, bivšom ženom Žarka Puhovskog. Ipak, na upit je li funkcioniranje HHO-a ugroženo te koliko tome pridonose i financijski problemi, kratko je kazao: Baš suprotno. Financijski sasvim dobro stojimo. Nešto više voljan reći bio je odvjetnik Veljko Miljević, nekadašnji potpredsjednik HHO-a, čijem se angažmanu na obrani Branimira Glavaša Banac snažno protivio.

Miljević je “zamrznuto” članstvo u siječnju zamijenio – istupanjem.

- Uvjeren sam da Puhovski nije namjeravao povući taj potez, ali valjda mu je prekipjelo - kaže Miljević.

On podsjeća da su u zadnje vrijeme otišli profesor Zdravko Bazdan, potom Srđan Dvornik, a iz Izvršnog odbora istupio je i Tin Gazivoda.

Pismo podrške

Izuzetno cijenimo rad Žarka Puhovskog koji je velik dio svoga vremena posvetio spašavanju ljudi. Radeći na općem dobru, u svojoj je spremnosti da iskaže jasnu analizu i zaoštri sukobe o kojima su se rijetki usudili progovoriti češće stvarao neprijatelje nego prijatelje. Bio je danonoćno na raspolaganju svima čija su prava kršena. Zabrinuti nad viješću da napušta HHO, smatramo da za svoj rad zaslužuje javno priznanje, a ne napade - stoji u reagiranju Vesne Teršelič i Zorana Pusića.

Naslovnica Hrvatska