Novosti Hrvatska

NA OTOČIĆU KOD DUBROVNIKA EVIDENTIRANI POSMRTNI OSTACI iZ 1944. godine

Ratne žrtve: na Daksi je život izgubilo 49 ljudi

NA OTOČIĆU KOD DUBROVNIKA EVIDENTIRANI POSMRTNI OSTACI iZ 1944. godine

Znali smo da bi trebalo pronaći najmanje 45 posmrtnih ostataka, a nakon pretraživanja šest lokacija od kojih na dvije nismo pronašli ništa, pronađeno je ukupno 48 žrtava – kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Daksa 1944./45.

Mato Račević nakon što je završeno pretraživanje otočića Daksa pokraj Dubrovnika, gdje je 1944. godine, nakon ulaska partizanskih jedinica u Grad, ubijeno 49 ljudi. Naime, ovoj brojci od 48 pronađenih posmrtnih ostataka treba pribrojiti i dr. Nika Koprivicu koji je također smaknut na Daksi, a svega pet dana prije dolaska partizana bio je izabran za gradonačelnika Dubrovnika.

- Stav naše udruge i obitelji stradalnika je da se posmrtni ostaci nakon DNK analize i patološke obrade vrate u jamu pokraj spomen-obilježja na Daksi - rekao je Račević.

- Prema pronađenim ostacima žrtava očito je da su ubijane metkom u potiljak - rečeno je na konferenciji za novinare. Pokraj tijela pronađeni su i osobni predmeti, primjerice dvije zlatne vere, raspelo, svećenički kolari...

U Dubrovniku je, u povodu ekshumacije na Daksi, bio i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora dr. Ivo Banac koji je kazao kako je Daksa “jedna od ključnih postaja na križnom putu zločina” te da “nitko ne može tvrditi da detalje oko Dakse nije znao”.

- Ipak, sve do sada nije ništa poduzeto da se vidi što se na Daksi dogodilo u listopadu 1944. godine - kazao je Banac. Sumnja se da bi na Daksi moglo biti još žrtava pa, kako su istaknuli u Udruzi Daksa 1944./45., posao nije gotov jer će se morati uraditi detaljna sondaža otoka.

Davor MLADOŠIĆ / EPEHA

Naslovnica Hrvatska