Novosti Hrvatska

HRVATSKA GRAĐANSKA STRANKA SPLITSKOGA GRADONAČELNIKA KAO POTENCIJALNO IZBORNO IZNENAĐENJE

Kerum bi mogao odlučiti o premijeru; SDP: S njim nema suradnje

HRVATSKA GRAĐANSKA STRANKA SPLITSKOGA GRADONAČELNIKA KAO POTENCIJALNO IZBORNO IZNENAĐENJE

Treća smo snaga u Hrvatskoj i osvajamo najmanje 10 mandata, parola je s kojom je Željko Kerum promovirao novu stranku koja će nositi građanski prišivak.

− Građani su razočarani u HDZ i SDP. Njihov utjecaj polako slabi. Kao i u biznisu, otvorio se prostor i mi smo ušli i zagospodariti njime − poručio je Kerum političkoj eliti.

Simulacija rezultata koje je splitski gradonačelnik sa svojom nezavisnom listom na županijskoj razini postigao na lokalnim izborima pokazuje da bi Kerum mogao ući u Sabor, a da bi njegova stranka u ovome trenutku mogla računati na četiri zastupnika: tri osvojena u 10., te jednog u 9. izbornoj jedinici.

Četiri petine od osvojena 53.542 glasa Kerum je uzeo HDZ-u, a jednu petinu SDP-u.

Kerumov plan, prema neslužbenim informacijama, uključuje i sklapanje savezništava s drugim nezavisnim listama – koje su u svibnju na izborima bile hit u Dalmaciji – ali i izlazak na izbore u BiH.

Ako bi se ovaj plan ostvario, Kerum bi se mogao naći u prilično zanimljivoj situaciji: da s osam ili 10 zastupnika odlučuje o hrvatskom premijeru.

Politolog dr. Goran Čular upozorava na to da birači često na lokalnim izborima biraju jednu opciju, a na državnim drugu.

− To se pogotovo odnosi na nezavisne liste i nove stranke – tvrdi dr. Čular.

On ističe da su do sada u Sabor uspjeli ući jedino HSU i HDSSB. Svi ostali projekti LS-a, DC-a ili Hrvatskog bloka propali su jer su njihovi čelnici pokušali graditi nove nacionalne stranke. HDSSB je regionalno ukotvljena stranka i tu postoji, tvrdi naš sugovornik, potencijalna prilika za Keruma.

− U situaciji u kojoj se HDZ još uvijek traži, stvari se mogu razvijati u korist Keruma i ostalih populističkih regionalnih opcija. To je opasnost za stranački sustav i stranke, koje su same odgovorne zašto se uopće pojavio taj tip opozicije, i koje sada trebaju naći odgovor na ovu opasnost – zaključuje dr. Čular.

m. karlović sabolić
Foto: Jakov Prkić / CROPIX

SDP: S njim nema suradnje

− SDP nakon idućih parlamentarnih izbora neće koalirati sa Željkom Kerumom – kratko nam je kazala glasnogovornica socijaldemokrata Gordana Grbić, koju smo zamolili da komentira mogućnost suradnje sa strankom splitskoga gradonačelnika u slučaju da ona uđe u Sabor.

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last