Novosti Hrvatska

Kosor oporbi: Treba nam više zajedništva i samopouzdanja

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je danas oporbu, koja tijekom cijelog današnjeg saborskog aktualnog prijepodneva iznosi brojne kritike na račun Vlade, da umjesto ocrnjivanja svega što Vlada predloži i provodi pokaže više zajedništva i samopouzdanja u teško vrijeme krize.

"Treba nam malo više zajedništva, samoupozdanja, hrabrosti, a malo manje ocrnjivanja i umanjivanja svega onoga što radimo. U tome je uloga i oporbe i saborske većine", kazala je Kosor, nakon što ju je Zdenko Franić (SDP) upitao smatra li se osobno odgovornom za sve lošije stanje hrvatskog gospodarstva.

Iznio je podatke po kojima je Hrvatska pala na 103. mjesto na listi Svjetske banke o uvjetima poslovnog tržišta, 163. je na po kriteriju zapošljavanja radnika, pala je na 72. mjesto po konkurentnosti.

Premijerka mu je odgovorila da se osjeća odgovornom za sve "ono što je odlično i dobro napravljeno", što je ocjena koju je dala ovogodišnjoj turističkoj sezoni i akcijskom planu Vlade koji joj je prethodio.

"Za to se smatram djelomično odgovornom", kazala je, istaknuvši da novi pokazatelji Državnog zavoda za statistiku, po kojima je pad BDP-a u drugom tromjesečju iznosio 6,3 posto, a u prvom 6,7 posto, svjedoče o laganom napretku. "To ohrabruje", poručila je Kosor, napominjući da samo Hrvatska i još tri članice EU imaju lagani napredak u ovoj godini.

Boro Grubišić (HDSSB) upozorio je na prekomjerni uvoz hrane, iznijevši podatke po kojima uvoz hrane u članicama EU ne prelazi stopu od osam posto, dok je u Hrvatskoj čak 40 posto.

"Da li Vlada zbog jedne šnicle ubija cijelu kravu, zašto Vlada uništava domaću stočarsku proizvodnju", upitao je premijerku Jadranku Kosor, koja mu je odgovorila da Vlada namjerava unaprijediti, a ne uništiti domaću proizvodnju.

Slaže se, dodala je, da jedno od središnjih nacionalnih pitanja treba biti napor da Hrvatska što više sama proizvodi te izvozi. "Vlada će poljoprivredi, budite sigurni, i dalje pridavati veliku pozornost", kazala je Kosor.

Gvozden Flego (SDP) upitao ju je, pak, kada će promijeniti način rada u Vladi kako bi počela donositi odluke od kojih će građanima biti bolje, a ne lošije.

"Svaki dan u ova dva i pol mjeseca činim sve da bude bolje", odgovorila mu je Kosor, dodavši kako ne može biti zadovoljna što ona i Vlada rade u uvjetima krize i recesije, ali i uvjerena da će doći i vrijeme oporavka.

"Neću nikada tvrditi da je situacija dobra, bit će teško i iduće godine, jer na naplatu dolaze neke obveze iz ranijih godina, ali tih se izazova ne bojimo i nadam se da ćete, ako ne prije, onda iduće godine reći da ste se prevarili", poručila je Kosor oporbenjacima.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić najavio je da će turistička sezona 2010. biti teža nego ovogodišnja. "Turistička 2010. bit će još teža nego 2009., jer smo jedna od rijetkih zemalja koje su krajem kolovoza iz rezultatskog minusa prešle u rezultatski plus", izjavio je Grgić, kojega je Dragan Kovačević (HDZ) upitao kako se Ministarstvo priprema za iduću turističku sezonu.

Grgić je rekao da njegovo ministarstvo priprema niz mjera, među kojima i liberalizaciju viznog režima za Rusiju i Ukrajinu, ali i Indiju i Kinu.

(H)

Naslovnica Hrvatska