Novosti Hrvatska

Hrvatska i Slovenija se obavezale na dostojno obilježavanje masovnih grobnica

"Zadovoljna sam što je uspješno završen vrlo važan posao koji će pripomoći da se konačno utvrde povijesne činjenice. Naši potpisi na ovom sporazumu će, vjerujem, biti značajan kamenčić u mozaiku koji se zove povijesna istina", kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u ponedjeljak prilikom potpisivanja Sporazuma između Hrvatske i Slovenije o uređenju vojnih groblja.

U ime slovenske Vlade Sporazum je potpisala ministrica rada, obitelji i socijalne skrbi Marijeta Cotman.
 
Kako stoji u samom Sporazumu dvije zemlje su u uvjerenju da vojnici i civilne osobe koje su zbog različitih vojnih djelovanja izgubili život u oba svjetska rata i u poslijeratnom razdoblju, imaju pravo na dostojno, vječno počivalište.

- Posebno želim naglasiti da će potpisivanje ovog sporazuma sigurno biti dobra vijest za tisuće i tisuće obitelji koje nažalost još uvijek ne znaju kakva je sudbina njihovih najmilijih, ustvrdila je Kosor dodavši kako će se na taj način dodatno unaprijediti suradnja između dvije zemlje.

Utvrđivanje masovnih grobnica iz spomenutih perioda započelo je još 2001. te ih je otkriveno oko 540 sa oko 110 tisuća posmrtnih ostataka. Proces potpisivanja Sporazuma, kako je kazala Kosor, intenziviran je nakon što je prošle godine otkrivena nova velika masovna grobnica uz autocestu Maribor-Zagreb u kojoj je, pak, pronađeno između 15 i 17 tisuća posmrtnih ostataka.
Po sporazumu dvije države se obvezuju na dostojno obilježavanje takvih groblja, ali i sve ostale moguće aktivnosti, poput eventualnog prijenosa posmrtnih ostataka.

U tom smislu konačne odluke donosit će stručno povjerenstvo koje će se tek osnovati, a u kojem će sjediti i hrvatski i slovenski predstavnici.

- Ostvarujemo nešto što je i prema svim ženevskim konvencijama nužno, a to je da svaka osoba ima pravo na dostojan pokop, a svaka obitelj ima pravo znati punu i pravu istinu, naglasila je Kosor dodavši kako će sporazum pomoći da se, budući da je DORH uputio određene zahtjeve prema nadležnim tijelima u Sloveniji, pronađu i nalogodavci i počinitelji tih zločina.

Mirjana Ćuk/Epeha

Naslovnica Hrvatska