Novosti Hrvatska

dio roditelja negodovao zbog MISE U školskim KLUPAMA

Biblija kao splitska dobrodošlica: prvašići izmolili "očenaš"

dio roditelja negodovao zbog MISE U školskim KLUPAMA

Ne znam o tome ništa.  Nitko to s nama nije dogovarao SEnD kazao nam je don Ivan Čubelić, vikar Splitsko-makarske nadbiskupije

Ne znam o tome ništa.  Nitko to s nama nije dogovarao - kazao nam je don Ivan Čubelić, vikar Splitsko-makarske nadbiskupije

Otpusti nam, Gospodine, duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim - odzvanjali su glasovi prvašića prvog školskog dana iz nekih splitskih osmoljetki.

Kao dio prigodne svečanosti u povodu početka školske godine, nakon himne i pozdravnih riječi ravnatelja, malenima se obratio katolički svećenik s kojim su izmolili “Očenaš”. Takvo sakralno uvođenje u odgojno-obrazovnu ustanovu nije dočekano s oduševljenjem kod svih roditelja.

- Vjeri je mjesto u crkvi, a matematici i hrvatskom u školama - požalili su nam se neki roditelji. Nedopustivo je da se u školi, i to već pri prvom susretu, “recitira” “Očenaš”.

Uhodana praksa

No za ovo prožimanje religije i odgoja, prema riječima don Ivana Čubelića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, Crkva nije odgovorna.

 – Ne znam o tome baš ništa. Nitko s nama takvo što nije dogovarao. Tko to organizira, nije mi poznato - ogradio se don Čubelić.

No, ono u čemu roditelji vide problem, ne vide ravnatelji koji su, čini se, samoinicijativno pozvali svećenike pripadajućih župa na svečanost za prvašiće.

- Od osnutka Hrvatske, svake godine se prvašićima svira himna kao što svake godine dolazi svećenik u školu. Dopuštam mogućnost da je to nekim roditeljima zasmetalo, ali to nije ni zla namjera ni provokacija, jednostavno, takva je praksa - prokomentirao nam je Zdravko Delaš, ravnatelj Osnovne škole “Split 3”, jedne od onih u kojoj se molio “Očenaš” prvog dana nastave.

-  Nikada do sada - napominje ravnatelj Delaš - nije oko toga bilo halabuke ni primjedbi roditelja, što i ne čudi, jer čak 98 posto djece pohađa nastavu vjeronauka.

Sličan odgovor, kako je pozvati svećenika na školsku priredbu već dugogodišnji običaj, dobili smo i u Upravi OŠ “Blatine” u kojoj u tome ne vide ništa sporno.

- Otkad sam ravnatelj škole, to je uhodana praksa i nikad se nitko protivio nije -kazao nam je ravnatelj OŠ “Blatine” Ante Karin.

No zanimljivo je da ravnatelje splitskih škola nimalo ne optužuje protojerej pravoslavne crkve u Splitu Nikola Škorić.

– Moje je osobno mišljenje da molitva nikome nije suvišna. Odvajkada postoji obred blagoslova za početak škole i ne vidim ništa ružno u tome - kazao je protojerej Škorić.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 65FirstPrevious[1]2345678910Last