Novosti Hrvatska

čak je 15 poznatih i manje poznatih osoba najavilo ulazak u utrku za mesićeva nasljednika

Da smo Ameri bilo bi 1000 kandidata

čak je 15 poznatih i manje poznatih osoba najavilo ulazak u utrku za mesićeva nasljednika

S dvostruko više stanovnika, Austrija je na posljednjim izborima imala dva kandidata, a Francuska, s oko 60 milijuna ljudi, samo 12. Ali, Hrvati su druga priča

S dvostruko više stanovnika, Austrija je na posljednjim izborima imala dva kandidata, a Francuska, s oko 60 milijuna ljudi, samo 12. Ali, Hrvati su druga priča

Ako se na sljedećim izborima za šefa države bude natjecalo svih petnaestak kandidata koji su do sada javno, no neki samo neslužbeno, najavili utrku za Pantovčak, bit će to po broju sudionika rekordna utrka u 17-godišnjoj povijesti hrvatskih predsjedničkih izbora.

Broj kandidata koji su preko medija (ne)izravno naznačili ili objavili sudjelovanje na predsjedničkim izborima 2010. već je premašio brojku s posljednjih izbora 2005., kada je za prvoga građanina Hrvatske konkuriralo 13 kandidata.

Na predsjedničkim izborima 2000. godine za šefa države konkuriralo je devet kandidata. Najmanji broj kandidata zabilježen je 1997. godine, njih samo trojica – Franjo Tuđman (HDZ), Zdravko Tomac (SDP) i Vladimir Gotovac (HSLS) − dok se na prvim predsjedničkim izborima 1992. natjecalo čak osam kandidata.

Trinaest predsjedničkih kandidata na izborima 2005. te potencijalnih petnaestak 2010. govori o tome da u Hrvatskoj, koja ima 4,5 milijuna stanovnika, na svakih 300 tisuća stanovnika otpada po jedan predsjednički kandidat.

 U usporedbi s nekim europskim zemljama, bilježimo hiperinflaciju predsjedničkih kandidata. U Austriji, s 8,2 milijuna stanovnika, primjerice, na posljednjim predsjedničkim izborima 2004. godine bila su dva kandidata – socijaldemokrat Heinz Fischer, koji je pobijedio Benitu Ferrero Waldner iz Narodne stranke.

Da Hrvatska ima 8,2 milijuna stanovnika poput Austrije, umjesto dva, imala bi − čak 27 predsjedničkih kandidata. U usporedbi, pak, s jednom Francuskom, hrvatska težnja za predsjedničkom foteljom izgleda još žešća. Naime, Nicolas Sarkozy je u zemlji s oko 60 milijuna stanovnika pobijedio u konkurenciji 12 kandidata. Da Hrvati imaju zemlju s toliko stanovnika, u predsjedničkoj bi utrci imali čak – 200 kandidata!

Usporedba s Amerikom je, dakako, statistički neumjesna, ne samo zbog veličine nego i zbog činjenice da tamo vlada duga tradicija dvostranačja. Ipak, iz činjenice da u toj zemlji s 300 milijuna stanovnika na predsjedničke izbore izlaze uglavnom dva kandidata, za nas proizlazi matematički poučak: da smo veliki kao Amerika, imali bismo točno tisuću kandidata za Pantovčak.

Nakić: Nisam političar i ne vežu me truli kompromisi

Kandidaturu za predsjednika Republike objavio je u ponedjeljak i dr. Mladen Nakić, 47-godišnji Zagrepčanin, hrvatski diplomat i stručnjak za međunarodne odnose.

Zašto želite biti predsjednik Republike?

- Vjerujem da kao građanin dijelim razmišljanja većine koja želi izraziti svoje nezadovoljstvo te mijenjati postojeće stanje. Predsjednik mora biti nadstranački korektiv oslobođen stranačkih stega i trulih kompromisa. Želim mijenjati odnos politike i političara prema građanima.

Glavna razlika između Vas i ostalih kandidata?

- Ja nisam političar kao većina kandidata. Ja želim mijenjati politiku i političare u smjeru ostvarivanja više direktne demokracije. Mene ne zanimaju ideologije i politikantstva, već vrijednosti koje moraju vratiti čovjeka i njegovu sigurnost i blagostanje u prvi plan.

- Ja nisam političar kao većina kandidata. Ja želim mijenjati politiku i političare u smjeru ostvarivanja više direktne demokracije. Mene ne zanimaju ideologije i politikantstva, već vrijednosti koje moraju vratiti čovjeka i njegovu sigurnost i blagostanje u prvi plan.

Tko Vam financira kampanju?

- Kampanju financiram sam uz pomoć svoje obitelji i prijatelja, među kojima nema tajkuna. Moja kampanja će biti građanska bez milijunskih iznosa.

Koji bi bio Vaš prvi potez kao šefa države?

- Iako ekonomska politika nije u nadležnosti predsjednika, od prvog dana ću težiti socijalnoj pravdi i jačanju životnog standarda. Intenzivirat ću borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, posebno političke. Kao vrhovni zapovjednik inzistirat ću na profesionalizaciji Hrvatske vojske i njezinoj konačnoj depolitizaciji. Volio bih vidjeti modernu i efikasnu diplomatsku službu.

                                                                                                      ŠENOL SELIMOVIĆ

Tuđman: Mediji su pristrani

Kandidat za hrvatskog predsjednika prof. dr. Miroslav Tuđman upozorio je jučer na pristrano i navijačko izvješćivanje najjačih hrvatskih medija o nizu kandidata za predsjednika. Nerazmjerno velik prostor u vijestima daje se kandidatima s ljevice i favoritu sadašnjeg predsjednika, dok se kandidatu HDZ-a daje prostor uglavnom ako je sadržaj štetan ili destruktivan, rekao je prof. dr. Tuđman.

Kandidati od 1992. - do 2010. godine 

(Redoslijed prema izbornom rezultatu)

 

1992.

1. Franjo Tuđman (HDZ)

2. Dražen Budiša (HSLS)

3. Savka Dabčević-Kučar (HNS)

4. Dobroslav Paraga (HSP)

5. Silvije Degen (SSH)

6. Marko Veselica (HDS)

7. Ivan Cesar (HKDS)

8. Antun Vujić (SDP)

 

 

1997.

1. Franjo Tuđman (HDZ)

2. Zdravko Tomac (SDP)

3. Vlado Gotovac (HSLS)

 

 

2000.

 

1. Stjepan Mesić (HNS, HSS, LS)

2. Dražen Budiša (HSLS, SDP)

3. Mate Granić (HDZ)

4. Slaven Letica (nezavisni)

5. Ante Đapić (HSP, HKDU)

6. Ante Ledić (nezavisni)

7. Tomislav Merčep (HPS)

8. Ante Prkačin (NH)

9. Zvonimir Šeparović (nezavisni)

 

 

2005.

1. Stjepan Mesić (SDP, HNS, HSS, IDS)

 

2. Jadranka Kosor (HDZ)

3. Boris Mikšić (nezavisni)

4. Đurđa Adlešić (HSLS)

5. Slaven Letica (nezavisni)

6. Ljubo Ćesić (nezavisni)

7. Ivić Pašalić (HB)

8. Anto Kovačević (HKDU)

9. Miroslav Blažević (SHB)

10. Miroslav Rajh (HSM)

11. Doris Košta (nezavisna)

12. Mladen Kešer (nezavisni)

13.Tomislav Petrak (HPS)

 

 

2010. (potencijalni kandidati)

 

1. Andrija Hebrang (HDZ)

2. Ivo Josipović (SDP)

3. Nadan Vidošević (nezavisni)

4. Milan Bandić (nezavisni)

5. Damir Kajin (IDS)

6. Vesna Pusić (HNS)

7. Vesna Škare Ožbolt (DC)

8. Miroslav Tuđman (nezavisni)

9. HSP (najavljen, još nepoznat)

10. Dragan Primorac (nezavisni)

11. Boris Mikšić (nezavisni)

12. Josip Jurčević (nezavisni)

13. Denis Latin (nezavisni)

14. Filip Šundov (nezavisni)

15. Mladen Nakić (nezavisni)

 

 

Naslovnica Hrvatska