Novosti Hrvatska

izborni kongres pučana

Vučić ipak ne dolazi u Zagreb, kaže da je odustao zbog medijske hajke koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega: Pojedini krugovi ne mogu se naviknuti na snažniju ulogu Srbije 

izborni kongres pučana

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ipak se povukao. I, prema posljednjim informacijama, ne dolazi na izborni kongres Europske pučke stranke koji će se u Zagrebu održati od 19. do 21. studenog.

Plenkovićeva i Vučićeva stranka ruku pod ruku na kongresu europskih pučana: kako je došlo do toga da je HDZ domaćin ljudima koji nikad nisu odustali od pretenzija na hrvatski teritorij? Pa, zaključeno je da imaju iste vrijednosti

U kuloarima se spominje informacija da je Vučić odustao od dolaska nakon sugestije iz vrha EPP-a. Sam Vučić, pak, tvrdi, da ne dolazi zbog “medijske harange” koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega.

U pismu predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu Vučić navodi upravo taj razlog.

- Tjednima unazad traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mojeg dolaska u Zagreb. Nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu naviknuti na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički više nije na koljenima - napisao je Vučić, a prenio Blic. Srbijanski predsjednik naveo je pritom da nije 'ni malo nije strašljiv', da je puno puta 'odoljevao takvim napadima' i 'odgovarao na organizirane napade'.

- Također, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donijelo značajne bodove u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji dio politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utječem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj. Zbog svega navedenog, obavještavam vas da neću prisustvovati našem Кongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da mijenjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti – zaključio je Vučić.

I time izravno pomogao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović. Prvi se neće trebati nikome opravdavati jer dan nakon obljetnice pada Vukovara ugošćuje srbijanskog predsjednika koji negira zločine koje su jedinice srpske vojske počinile u Hrvatskoj. Ona se, pak, neće trebati braniti od kritika da je i sama svojedobno pozvala Vučića u Zagreb.

Bez da je on pomogao u pronalasku iti jednog nestalog hrvatskog građanina.

Što, u odsutnim trenucima predsjedničke kampanje, može biti presudno za pobjedu. Jednako kao i za poraz.

 

Naslovnica Hrvatska