Novosti Hrvatska

ipak su odustali

Incident na prosvjedu: policija htjela privesti mladiće koji su nosili majice s natpisom 'HDZ lopovi, lopine', prolaznici im priskočili u pomoć

ipak su odustali

Tijekom prosvjeda na pulskoj Portarati, koji je pod nazivom "Pravda" organiziran prvenstveno da bi se još jednom iskazalo nezadovoljstvo zbog svega što se događalo oko mučnog slučaja silovanja maloljetnice u Zadru, došlo je do policijske intervencije koja je izazvala ogorčenje okupljenih prosvjednika, piše Glas Istre.

Policijski službenici su u masi primijetili dvojicu mladića koji su na svojim majicama imali natpis "HDZ Lopovi. Lopine!". Dvojac u majicama nije svojim ponašanjem provocirao reakciju policije, pa se da zaključiti da je jedini razlog za postupanje tekst na majici.

- Sjedili su tu na kavi, onda su se digli i pitali kakva nam je to majica. Rekao sam da samo izražavam svoje nezadovoljstvo, kazao je za Glas Istre jedan od mladića.

Policajce su u znak podrške mladićima okružili brojni Puljani izražavajući svoje nezadovoljstvo represivnim mjerama sustava. Jedna je starija gospođa vikala:

- Sramota! Po Zagrebu vam šetaju crnokošuljaši, a ovdje vam smeta ova majica. Dajte i meni jednu majicu!.

Policajci su željeli dvojac privesti u postaju, kako su rekli "zbog utvrđivanja identiteta", jer jedan od mladića nije imao osobnu iskaznicu. Mladići su istovremeno ukazivali i da dva od četiri policajca, koliko ih je interveniralo, nemaju istaknutu značku i identifikacijski broj. Potom je i policajka pred okupljenim građanima i novinarima rekla da neće biti potrebe da se mladiće vodi u postaju, ukoliko skinu sporne majice, što je mnogima na Portarati bio dodatni argument da nije bila bitna identifikacijska isprava, već natpis protiv vladajuće stranke.

Mladići majice nisu skinuli, a policajci su u konačnici odustali od privođenja u postaju.

Naslovnica Hrvatska