Novosti Hrvatska

grom iz vedra neba

Krije li se u pozadini Bandićevog ultimatuma 'opaka' igra s desnim krilom HDZ-a?; Glavaš: Polio je kantu benzina, tu nema povratka... 

grom iz vedra neba

Iako je politika igra bez granica, kao grom iz vedra neba danas je odjeknuo ultimatum zagrebačkoga gradonačelnika i predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Na iznenađenje i članova njegova Kluba zastupnika u Saboru, on je najavio kako "njegovi zastupnici neće dići ruku ni za jedan prijedlog Vlade i vladajuće koalicije dok prosvjetari ne dobiju povećanje koeficijenta od šest posto".

– Premijer Plenković mora podvući crtu i biti državnik. Ili će povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade, neka ne muče ni vas ni nas – poručio je Bandić.

S obzirom na poznati animozitet Milana Bandića prema ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, u HNS-u su ovu najavu shvatili kao dogovorenu igru i svojevrsni dupli pas Bandića s HDZ-om, a sve kako narodnjaci ne bi poentirali na povećanju plaća prosvjetarima.

Međutim, puno sugovornika i iz HDZ-a i iz drugih stranaka vladajuće koalicije sumnja kako se u pozadini krije nešto brutalnija igra. I to ona između Bandića i desnog krila HDZ-a.

Da podsjetimo – HNS-ovci su najavili da neće podržati proračun ako se u njemu ne poveća plaća prosvjetnim radnicima za šest posto. Na stranu HNS-a u emisiji "Nedjeljom u 2" stao je i SDSS-ov lider Milorad Pupovac, a i Furio Radin ima slično mišljenje.

Pridodamo li njima i Bandićeve zastupnike u Saboru, Andrej Plenković ne bi imao potrebnu većinu za izglasavanje proračuna.

– Ne bih spekulirao o tome krije li se nešto iza ultimatuma Milana Bandića ili ne, mislim da se ne treba baviti time, nego treba poštovati utvrđeni dnevni red koji smo dogovorili još prije dva tjedna. A to znači da ovaj petak glasujemo kako smo i planirali. Tamo ćemo vidjeti tko je većina koja podržava ovu Vladu, a tko nije dio nje. Ako većine ima, a uvjeren sam da jedan dobar dio Bandićeva kluba neće poštovati ovo što je on rekao, onda idemo dalje. Ako se pokaže da većine ipak nema, ne preostaje ništa drugo nego da predsjednik HDZ-a i premijer najavi prijevremene izbore, koji bi se mogli održati 5. siječnja – kazao nam je lider HSLS-a Darinko Kosor.

I HDSS-ovac Branimir Glavaš iznenađen je Bandićevom izjavom.  Kazao nam je da je Bandić ovom izjavom "polio kantu benzina na koalicijske odnose".

– Mislim da tu nema više povratka, nakon ovog ultimatuma koaliciji sve gori – figurativno veli Glavaš.

Jedan od Bandićevih zastupnika koji su od svog šefa dobili pogrdni epitet "žetončići" tvrdi da je od novinara čuo za Bandićev ultimatum te da s njim nitko o tome nije razgovarao.

– To nije koordinirano s Klubom - potvrdio nam je ujutro Bandićev zastupnik.

Popodne se pak u stranci održava sastanak predsjedništva. 

- Uzalud vam trud svirači. Ova zemlja je previše krvarila da bi foteljaši i podrepaši, ljudi koji lažu i petljaju, ucjenjivali hrvatski puk. Hrvatski puk će to reći na izborima - rekao je Bandić uoči sjednice predsjedništva Stranke solidarnosti i rada. 

Na pitanje novinara može li sa sigurnošću reći da kontrolira sve saborske zastupnik svoje stranke, Bandić je odgovorio kako ne bi radio šalu s onim što je rekao.  

- Ne bih radio cirkus, a još manje šalu s onim što sam rekao... Ako mi kažete tri veća prioriteta od onih koje sam rekao, ja ću se skinuti gol na Jelačić placu. Dok to ne riješimo, sve drugo je pucanj u prazno - poručio je popodne Bandić

A tri uopćena prioriteta koja je iznio prijepodne su demografska obnova, znanje i obrazovanje te rad i zapošljavanje. 

Ako bi doista kriza u vladajućoj koaliciji izazvana zahtjevom školskih sindikata da im se podigne osnovica za plaće rezultirala prijevremenim izborima, moglo bi se dogoditi da u isto vrijeme imamo i predsjedničke i parlamentarne izbore.

To je tehnički moguće izvesti, no s druge strane je i prilično komplicirano jer je, među ostalim, predsjednik države taj koji poziva stranke na konzultacije oko formiranja Vlade, a i saziva prvu sjednicu novoga parlamenta.

U HDZ-u ultimativno tvrde kako premijer neće pristati na ultimatume, ni one HNS-ove, ni ove najnovije Bandićeve.

– To nisu dnevnopolitičke trivijalnosti, to su proračunske stavke koje se izračunavaju vrlo temeljito na osnovi onog što možemo i imamo, a ne onoga što bismo mi željeli. Tu nema odstupanja ni za milimetar – tumači nam visoki izvor iz HDZ-a.

Prema nekim spekulacijama, možda bi se moglo ponuditi povećanje od pet posto, međutim školski sindikati na to ne žele pristati.

– Ako svi budu inzistirali i razvlačili proračun na svoju stranu kao tijesto, mi smo spremni za prijevremene parlamentarne izbore. Nećemo se savinuti pred ucjenama – rezolutno tvrdi HDZ-ov dužnosnik.

Iako znaju da Milan Bandić ne kontrolira sve svoje zastupnike u Saboru i da oni nipošto ne žele ići na nove izbore jer je za većinu njih to kraj političke karijere, neki HDZ-ovci uvjeravaju nas kako se u pozadini krije Bandićeva igra s nekim Plenkovićevim oponentima. Na isti način razmišljaju i u dijelu drugih stranaka vladajuće većine.

– To je, po mome mišljenju, zatezanje konopca preko Bandića one struje u HDZ-u koja je protiv Plenkovića. I to ne onih "konstruktivnih" protivnika kao što je Davor Ivo Stier koji nije povezan s krim-miljeom, nego, upravo suprotno, želi to očistiti iz HDZ-a, nego onih drugih. Sami zaključite kojih – kazao nam je saborski zastupnik, koji misli kako je upravo taj milje sad procijenio da je Plenković toliko slab da će ga lako politički nokautirati.

Plenkovićevi ministri su uz premijera.

– U politici se ništa neće riješiti ultimatumima, pa bio to čak i gradonačelnik Zagreba ili nekoliko zastupnika njegove političke opcije u hrvatskom parlamentu. Želimo li rješenje, ono se neće dogoditi slanjem poruka preko medija, nego za zajedničkim stolom u okviru onoga što hrvatski proračun može izdržati – komentirao je HDZ-ov ministar gospodarstva Darko Horvat, koji također kaže kako su konačna instancija uvijek novi izbori, pa neka građani sami odluče koga žele i tko može preuzeti kormilo vođenja države

– Kada krenete u politiku s uvjetima i nemate fleksibilnost u pregovorima, onda to nikad ne ispadne dobro. Siguran sam, bez obzira što ulazimo u predizborno vrijeme, da će i kolegica Divjak i kolega Bandić naći toliko snage da u transparentnom, vrlo fleksibilnom pristupu ovoj tematici budu na relaciji onoga što Vlada predlaže, a to je samo i isključivo ono što državni proračun može izdržati – zaključio je Horvat.

Ustvrdio je da su dijalog o povećanju plaća u školstvu prekinuli školski sindikati, koji nisu bili zadovoljni ponudom Vlade, te da se dijalog može nastaviti u okviru onoga što državni proračun može podnijeti.

Bandić: Vlada ima apsolutno povjerenje Stranke rada i solidarnosti

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u ponedjeljak navečer poručio je da Vlada ima apsolutno povjerenje njegove stranke dok god budu realizirali projekte za boljitak svekolikog puka Hrvatske i građana Zagreba te da će zadnji napustiti koaliciju, a ni jednu fotelju neće tražiti. 

"Znate kako je jednom Ante Marković govorio - 'sve što imam bitno, sam rekao'. Hvala vam lijepo", odgovorio je Bandić nakon sjednice predsjedništva Stranke rada i solidarnosti na pitanja novinara hoće li napustiti koaliciju. 

Na pitanje - tko ucjenjuje hrvatski puk, kome ide ta njegova poruka koju je izrekao popodne prije sjednice Predsjedništva stranke, Bandić je odgovorio: "Sve što imam, sam rekao".

A na tvrdnju novinara da ima on sasvim sigurno puno toga za reći, jer ga oni poznaju, Bandić je predstavnicima medija uzvratio riječima: "Vi mene stvarno podcjenjujete. Vi mene znate, to vi mislite, da mene znate. Taj se još nije rodio koji zna što ja mislim, pa ni vi", rekao je Bandić te poručio novinarima da uzmu doslovno njegovu jutrošnju izjavu sa stručnog skupa i papire te da tu izjavu "puste i uče". 

Upitan hoće li zastupnici iz njegovog Kluba u Hrvatskom saboru podržati ministra zdravstva Milana Kujundžića, Bandić je odgovorio da Vlada  ima povjerenje njegove stranke dok bude realizirala projekte za boljitak građana.

"Vlada ima apsolutno povjerenje Stranke rada i solidarnosti dok god budemo realizirali projekte za boljitak svekolikog puka Hrvatske i građana Zagreba i zadnji ćemo napustiti koaliciju, a ni jednu fotelju nećemo tražiti", izjavio je. 

Na pitanje znači li to da se štrajk prosvjetara mora zaustaviti, Bandić je ponovno odgovorio da je - sve rekao.

"OK. Pa sve sam vam rekao, pa ovo niste ni od kog dobili na svijetu. Hvala vam", zaključio je Bandić nakon sjednice predsjedništva Stranke rada i solidarnosti.

Hina

Naslovnica Hrvatska