Novosti Hrvatska

istarski župan jakovčić demantira pisanje stranih medija o prodaji hrvatskog arhipelaga

Prodaja Brijuna - talijanska podvala

istarski župan jakovčić demantira pisanje stranih medija o prodaji hrvatskog arhipelaga

To je totalna besmislica, poručuje istarski župan Jakovčić, a o prodaji otočja ne žele razgovarati ni u Javnoj ustanovi Nacionalni park ‘Brijuni’, čiji je cilj pretvaranje arhipelaga u odredište s četiri zvjezdice

Nemam komentara. To su obične gluposti. Kakva prodaja otočja Brijuni, pa to ni u kom slučaju ne dolazi u obzir! – bio je jedini komentar o navodnoj prodaji otočja Brijuni istarskog župana Ivana Jakovčića. On dalje nije želio elaborirati svoj stav, jer su to, kako je kazao, potpune i nevjerojatne besmislice.

Priču o navodnoj prodaji otočja Brijuni kao sljedeći korak hrvatske Vlade u pokušaju oporavka od krize i punjenja proračunskih rupa donio je najprije tršćanski portal Il Piccolo, a zatim i slovenski Dnevni.si.

Tako Il Piccolo piše kako se otočje Brijuni, koje je zapravo nacionalni park, prodaje za 1,2 milijarde eura. Tršćanski dnevnik naglašava kako su Brijuni još od tridesetih godina prošlog stoljeća turistička destinacija svjetske elite, te da bi “lista okrunjenih glava i plemića koji su odsjedali na Brijunima bila predugačka”.

Upravo stoga Il Piccolo zaključuje da “svojom neprocjenjivom poviješću, prirodom i klimom Brijuni ne bi imali teškoća u pronalaženju imućnog kupca”. Nadalje, tvrdi se u tekstu da je nedavno hrvatskoj Vladi predana ponuda od dvije milijarde eura za cijeli arhipelag. S promjenom svjetskih ekonomskih uvjeta, smatraju stručnjaci, otočje bi se moglo dobiti između 800 milijuna i 1,2 milijarde eura.

Slovenski, pak, portal Dnevni.si navodi kako bi hrvatske vlasti prije prodaje trebale izmijeniti građevinske dozvole i dopustiti gradnju različitih objekata čija je izgradnja trenutačno zabranjena, “jer će samo na taj način privući kupce, a privući kupce znači i dopuštenje za gradnju luksuznih ljetnih rezidencija koje bi mogle ugostiti najbogatije ljude na svijetu”.

Ideja bespredmetna

Naravno da o prodaji otočja Brijuni ne žele razgovarati ni u Javnoj ustanovi Nacionalni park “Brijuni”, jer je i za njih takva ideja bespredmetna. Naprotiv, imaju oni i svoje strateške planove, a jedan od najzahtijevnijih projekta je kako Brijune pretvoriti u odredište s četiri zvjezdice.

– U strateškom desetogodišnjem planu, koji bi trebao biti donesen do 2011. godine, osim proširenja Nacionalnog parka, poseban dio otpada na sanaciju i adaptaciju postojećih objekata i njihovu prekategorizaciju u četiri zvjezdice. Tu valja nagasiti da se ne ide u novu izgradnju, nego samo u adaptaciju postojećih resursa. Zasad se ne zna o kolikim će ulaganjima biti riječ, ali čim Vlada kao vlasnik Brijuna da zeleno svjetlo i osigura financijska sredstva, mi krećemo – veli ravnatelj “Brijuna” Eduard Kolić.

Dodaje kako je već izrađena projektna dokumentacija za rješenje dva ključna problema, od kojih su oba, a to su sanacija i odvodnja otpadnih voda te obnova elektroenergetskog sustava, teška po 25 milijuna kuna.

– Ne slažem se s idejom projekta Brijuni rivijere kojim se predviđa da se za ulaganja na otok traži strani investitor. Sve moramo i možemo napraviti sami – kategoričan je Eduard Kolić.

JAKOVCIC1-200709
Ivan Jakovčić

Naime, projektom Brijuni rivijera otočje bi trebalo biti sastavni dio projekta, no o tome do sada nije dogovoren prijenos na upravljanje tvrtki Brijuni rRivijera.

U međuvremenu, sukladno s novim Zakonom o zaštiti prirode i Zakonom o koncesijama, potrebno je raspisati natječaj ako se objekte i sadržaje želi dati u koncesiju.

- Konceptualno Brijuni jesu sastavni dio ovog projekta jer je sam projekt upravo po njemu i dobio ime, a i projekt i cijelo otočje će svoju punu vrijednost i dobiti upravo podizanjem turističkih sadržaja na brijunskom otočju na značajno višu razinu. Međutim, o modelu kako to postići, hoće li biti raspisan natječaj ili će ulaganje izvršiti Javna ustanova, konačnu odluku o tome donijet će Ministarstvo kulture, odnosno Vlada – veli o planovima za budućnost ovog rajskog otočja direktor Brijuni rivijere Ratomir Ivičić.

Inače, planom za Brijune definirano je da na otoku neće biti gradnje izvan okvira postojećih objekata koji će se podići na razinu visokih pet zvijezdica, a jedini novi objekt bio bi sagrađen na mjestu sadašnjih gospodarskih objekata. Na samim Brijunima bilo bi 800 kreveta.

Projekt Brijuni rivijera, veli nam i istarski župan Ivan Jakovčić, ide dalje, doduše zbog trenutačne financijske krize u svijetu usporeno, “ali se od njega ne odustaje, kao ni od otočja Brijuni”.

Pišu milan lazarević, silvana fable / EPEHA
Srećko Niketić / CROPIX 
Damjan Tadic / CROPIX

I Mesić i Kosor protiv

Brijuni nisu na prodaju, niti se mogu prodavati jer su nacionalni park. Takvu odluku mogu donijeti Vlada i Hrvatski sabor, ali predsjednik Stipe Mesić apsolutno je protiv prodaje hrvatskog otočja Brijuni, poručili su i iz Ureda predsjednika i napominju kako Pantovčak nema nikakvih informacija o tome da se u Banskim dvorima Jadranke Kosor uopće razmišlja o takvim mogućnostima.

 

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last