Novosti Hrvatska

TEŠKA KOMBINATORIKA

Možda ipak nije slučajnost da Kolinda odgađa objavu kandidature za predsjednicu Hrvatske: doznali smo da joj se smiješi i atraktivnija pozicija! Radikalna desnica bi mogla biti oduševljena tim scenarijem

TEŠKA KOMBINATORIKA

Je li moguće da Kolinda Grabar-Kitarović kalkulira? Da je odluku o svojoj predsjedničkoj kandidaturi odgodila kako bi najprije vidjela rasplet situacije oko novih čelnih ljudi Europske unije? Situacije u kojoj se i njezino ime našlo u kombinaciji za novu šeficu Europske komisije.

– Nikakva ponuda predsjednici nije došla na stol – decidiran je jedan dužnosnik HDZ-a dobro upućen u zbivanja na Pantovčaku. On ističe da su priče kako bi Kolinda Grabar-Kitarović uskoro mogla postati nova predsjednica Europske komisije u ovom trenutku "na razini spekulacija".

Kompromisni kandidat

Neke činjenice su, međutim, neosporne. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ne propušta Manfreda Webera, kandidata Angele Merkel i njezinih europskih pučana, na čelo Komisije. I socijalisti su kritični, a i liberali, koji su na nedavnim EU izborima ostvarili prilično solidan rezultat, traže svoj udio u raspodjeli vlasti. Situacija je komplicirana. Na kraju će se, sasvim je izvjesno, dogovoriti neki kompromisni kandidat.

U takvom ozračju iscurilo je i ime Kolinde Grabar-Kitarović, koju, navodno, protežira Macron.

Da su hrvatska predsjednica i njezin francuski kolega u dobrim odnosima, moglo se vidjeti i tijekom prošlogodišnjega Svjetskog prvenstva u nogometu, kada su zajedno nakon finala dijelili odličja francuskim i hrvatskim reprezentativcima. Je li ime hrvatske predsjednice ušlo u optjecaj samo kao probni balon ili je riječ o ozbiljnoj igri, pokazat će idući mjeseci.

U svakom slučaju, ako bi Kolindi Grabar-Kitarović netko od utjecajnih političara iz zemalja EU-a na koncu doista ponudio čelnu poziciju u Europskoj komisiji, to bi stvorilo potpuno nove okolnosti.

U tom bi se slučaju hrvatska predsjednica našla pred velikim izazovom: treba li odbiti europsku ponudu i kandidirati se za još jedan predsjednički mandat u Hrvatskoj ili otići u Bruxelles, a poziciju HDZ-ova kandidata prepustiti nekome drugome.
Pitanje je, dakako, i što bi u tom trenutku bilo važnije za državu: da njezina političarka vodi utjecajnu Europsku komisiju ili da zadrži primat koji ima u Hrvatskoj.

 

 

Što bi, također, rekli Amerikanci ako bi Kolinda Grabar-Kitarović, koja je zdušno gurala inicijativu "Tri mora", odlučila napustiti predsjedničku poziciju u Hrvatskoj i otići u Bruxelles? Tko bi, nakon njezina odlaska, bio predsjednički kandidat HDZ-a, i bi li to povećalo šanse Miroslavu Škori, čiju kandidaturu gura smijenjeni predsjedničin savjetnik Mate Radeljić, da postane predsjednik Republike? Što bi se onda dogodilo sa snimkama – navodno kompromitirajućima za predsjednicu – o kojima je nedavno govorio Vladimir Šeks?

No, to su, bar za sada, hipotetske dileme.

Dan pobjede

Kolinda Grabar-Kitarović još je uvijek hrvatska predsjednica. Nije, doduše, objavila kandidaturu. Službeno objašnjenje je da do Dana pobjede ne želi ulaziti u političku borbu sa svojim protukandidatima. Što je potpuno legitimno. I što može biti dio političke taktike uoči ulaska u bitku za reizbor.

Ali i signal da je u igri doista i neka druga, puno viša, značajnija i, na koncu, primamljivija pozicija.

Zamah projektu 'Tri mora'

Ideju o povezivanju triju mora – Baltika, Jadrana i Crnog mora – koju je propagirala Kolinda Grabar-Kitarović, u Bruxellesu su dugo promatrali kao američko kukavičje jaje.

Projekt koji će povezati bivše socijalističke zemlje i stvoriti američki kordon između zapadne Europe i Rusije. Ipak, u zadnje vrijeme Berlin i Bruxelles su ipak popustili pritisak. Na nedavnom samitu inicijative u Ljubljani gostovao je, prvi put, i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, a projekt je pozdravio i šef Europske komisije Jean Claude Junker.

Nema nikakve dvojbe da bi eventualnim dolaskom na čelo Komisije Kolinde Grabar-Kitarović Inicijativa dobila novi zamah. I istoku Europe otvorila potpuno nove perspektive.

Radeljić se zarekao da će se osvetiti predsjednici...

U političkim se kuloarima već neko vrijeme nagađa da se Mate Radeljić zarekao da će se osvetiti predsjednici jer ga je smijenila s mjesta svojeg savjetnika.

Taj potez bi je, prema ovoj interpretaciji, trebao koštati mandata. U projektu njezine detronizacije Radeljić ima potporu desnog TV voditelja Velimira Bujanca te Suverenista, grupacije koja je na nedavnim europskim izborima uspjela prijeći izborni prag i osvojiti jedan mandat u Bruxellesu.

Zanimljivo je pritom da je protivnicima predsjednice Republike – sve odreda uvjerenim desničarima radikalnije provenijencije – potpuno svejedno ako iz obračuna koji spremaju SDP-ovac Zoran Milanović iziđe kao pobjednik.
Glavno im je jedino da Kolinda Grabar-Kitarović – izgubi.

 

Naslovnica Hrvatska