Novosti Hrvatska

kakvo iznenađenje

Ministar zaista ima puno nekretnina: Kuščeviću na Braču otrkrili još jednu kuću koje nema u katastru, posebno je zanimljivo kako je uspio legalizirati objekt izvan građevinske zone

 kakvo iznenađenje

"Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti", izjavio je prije nekoliko dana ministar uprave Lovro Kuščević nakon što je otkriveno da punih 11 godina nije u katastar upisao kuću u Nerežišćima na Braču koju iznajmljuje turistima.

A sudeći po pisanju Telegrama, osim što je vlasnik brojnih nekretnina, ministar je i poprilično zaboravljiv čovjek. Naime, otkriveno je da se nasuprot sporne kuće nalazi još jedna čestica u njegovu vlasništvu koja se vodi kao pašnjak i cesta, ali je ondje niknula još jedna kuća i velika nadstrešnica.

Niti ova kuća nije upisana u katastar, ali zanimljiviji je dio kako je moguće da je Kuščević kuću sagradio na zemljištu koje nije u građevinskom području.

Kuščeviću je 2011. godine odobreno građenje objekta od 77 četvornih metara, a pet godina kasnije za taj je objekt dobio uporabnu dozvolu. Potom je zatražio dozvolu da na tom poljoprivrednom zemljištu izgradi štalu, a iako nije imao stoku, dopuštenje za gradnju je i dobio.

Kako piše Telegram, baš kada je dovršio štalu, općina Nerežišće u kojoj je tada bio načelnik, donosi novi prostorni plan kojim je omogućeno da se štale prenamijene u - stambene zgrade.

Zanimljivo, u prosincu 2015., u vrijeme kada je novi Prostorni plan već bio usvojen, samo bez stavka o štalama, Općinsko vijeće Nerežišća donosi dokument nazvan Rješenje o ispravci pogreške. Tom odlukom je dodano da se štale mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, čime je Kuščević zahvaljujući stranačkim kolegama u općinskom vijeću umjesto štale na negrađevinskom zemljištu mogao podići kuću. Kao tadašnji načelnik Općine, dokument je osobno i potpisao.

Zbog toga što ni ovu kuću nije upisao u katastar, Državna geodetska uprava najavila je da će protiv ministra i u ovom slučaju pokrenuti postupak kako bi utvrdila je li u prekršaju.

Naslovnica Hrvatska