Novosti Hrvatska

desnica na aparatima

Gospođa Yu kupila bivšu partijsku školu u Zagorju: Vlada Kinezima prodala devastiranu zgradu, evo što sve planiraju graditi u Kumrovcu u slavu druga Tita

desnica na aparatima

Vlada je danas odlučila kumrovečki Hotel "Zagorje", odnosno bivšu političku školu Saveza komunista "Josip Broz Tito" u Kumrovcu, prodati tvrtki Zhongya nekretnine. Iza tvrtke stoji kineska poduzetnica Jiang Yu koja je više puta bila u Kumrovcu.

Priča o prodaji devastirane zgrade zakotrljala se u travnju dolaskom velike kineske delegacije u Hrvatsku na samit zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Tada je Jiang Yu, vlasnica pekinške kompanije Z-Run WellTon Industry obišla Hrvatsko zagorje i zaključila da Kumrovec ima golem potencijal za turizam. Također je kazala kako joj je želja da u ovo malo zagorsko mjesto privuče goste ne samo iz Kine, već i cijelog svijeta. Bivšu političku školu želi pretvori u hotel s kongresnim centrom, a ima i druge ideje o stvaranju spomen-parka Josipu Brozu Titu.

– Treći sam put ovdje i ovaj projekt vrlo mi je važan. Vjerujem da ovamo možemo privući brojne turiste. Želim potaknuti razvoj Kumrovca i već imam planove za to. Prošle godine potpisali smo memorandum o suradnji s Kumrovcem, a sada idemo dalje – istaknula je tada poduzetnica Yu.

Ona je zainteresirana i za gradnju još jednog objekta u nastavku političke škole, kao i za kupnju spomen-doma u Kumrovcu čija je vrijednost procijenjena na 15 milijuna kuna, kao i Titove rezidencije i nogometnog stadiona, a sve bi to skupa - s pristupom geotermalnim vodama - bilo pretvoreno u turistički spomen park posvećen Josipu Brozu Titu.

Prostor bivše škole u kojoj su nekad partijski kadrovi učili o političkim sustavima, socijalizmu u svijetu, ekonomskoj politici, povijesti KPJ, općenarodnoj obrani i osnovama marksizma velik je 26.285 četvornih metara. Od toga je dvorište površine 20.384, a poslovna zgrada velika je 5.901 četvorni metar.

Politička škola je godinama izvan upotrebe, potpuno je u zapuštenom i derutnom stanju. Zgrada ima dvoranu s 380 mjesta, pet kabineta, biblioteku i čitaonicu, restoran, pa čak i atomsko sklonište. Postoji i sportska dvorana. Sve skupa izgleda jadno kao napušteni objekti iz serije Černobil.

Hrvatska je godinama pokušavala prodati derutni objekt, ali nije uspjevala sve do sada.

Ministar državne imovine Goran Marić podsjetio je kako je u ožujku objavljen javni natječaj za prodaju Hotela Zagorje s početnom cijenom od 11,96 milijuna kuna.

- U roku za dostavu ponuda do 7. svibnja, zaprimljena je samo jedna ponuda i to tvrtke Zhongya nekretnine, s ponuđenom cijenom od 14,09 milijuna kuna – naveo je Marić.

Dok se nekima na desnici diže kosa na glavi zbog toga što će Kinezi obnoviti objekte u koje će dolaziti turisti i Titovi štovatelji, načelnik Kumrovca Robert Šplajt (HNS) je presretan.

Zahvalio je i Ministarstvu državne imovine što se s ovim problemom ozbiljno uhvatilo u koštac.

- Nismo ni u jednom trenutku sumnjali da bi odluka Vlade bila negativna. Uistinu smo sretni i mogu vas izvijestiti kako kupac ima 30 dana za uplatu novca u državni proračun nakon čega može započeti realizacija projekta – kazao je Šplajt.

Prvi radovi na čišćenje i pripremi objekta početi će ove godine, a konkretniji radovi iduće godine. Kumrovčani očekuju da će Kinezi kroz desetak godina u njihov kraj uložiti 200 milijuna eura.

Vlada će s kupcem zaključiti ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg će se tvrtka Zhongya nekretnine obvezati na isplatu kupoprodajne cijene u roku od mjesec dana od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, umanjenu za iznos od 598.000 kuna koji je uplaćen u korist državnog proračuna na ime jamčevine u postupku javnog poziva za podnošenje ponuda za kupnju nekretnine. Kinezi će osim kupoprodajne cijene, snositi i trošak procjene tržišne vrijednosti nekretnine po ovlaštenom sudskom vještaku, u iznosu od 32.905 kuna, kao i trošak izrade energetskog certifikata u iznosu od 16.000 kuna.

Naslovnica Hrvatska