Novosti Hrvatska

enormni iznosi

U 'Školi za život' neki se nastavnici osigurali za - pola života! Za 9 mjeseci rada dobili vrtoglave honorare, rekorderka je prof. matematike, a za petama joj je prof. njemačkog... Je li u priči sve čisto?

enormni iznosi

Enormni iznosi koje su za rad na pripremi uvođenja eksperimentalne faze kurikularne reforme pod nazivom "Škola za život" dobili pojedini nastavnici, tema je koja ovih dana ne prestaje tresti zbornice. Portal srednja.hr, podsjetimo, objavio je listu od 130 učitelja i nastavnika koji su od 1. ožujka do 31. prosinca 2018. godine, dakle ukupno devet mjeseci, radili na pripremi reforme te putem autorskih ugovora podijelili ukupno 10,6 milijuna kuna za rad na metodičkim priručnicima i drugim obrazovnim sadržajima, mentoriranju te edukaciji drugih učitelja i nastavnika.

Dio toga novca išao je i za uvođenje obvezne informatike. Riječ je o novcu koji je, prema tvrdnjama Ministarstva znanosti i obrazovanja, osiguran u okviru projekta podrške provedbi Cjelovite kurikularne reforme, financiranoga iz europskog fonda i ukupno "teškoga" 150 milijuna kuna. Kroz pojedinačne isplate putem autorskih ugovora, piše srednja hr., neki su nastavnici dobili za devetomjesečni rad većini prosvjetara nezamislive iznose, koji se kreću od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna neto.

Najveći pojedinačni iznos dobila je učiteljica matematike iz Čabra, i to 255.988,64 kune, među ostalim i za rad na metodičkom priručniku za taj predmet u petom razredu osnovne škole. Gotovo 230 tisuća kuna zaradila je jedna nastavnica njemačkog jezika te nastavnik fizike, koji je bio i mentor. Je li sve u ovoj priči bilo bez mrlje, a u Ministarstvu ministrice Blaženke Divjak kunu se da jest, tek treba vidjeti.

Međutim, kurikularna reforma od samih početaka proces je oko kojega se lome koplja i, malo je reći, izaziva brojne prijepore na suprotnim stranama ideološkog spektra. Djelomično je to i zato što, moramo reći, financijska strana cijele priče nije nikada do kraja bila transparentna, a tek na inzistiranje medija i šire javnosti dobivale bi se potpune informacije.

Recimo, uvriježeno je mišljenje da su u vrijeme imenovanja stručnih radnih skupina za izradu prijedloga kurikularnih dokumenata, a koje je imenovao tadašnji ministar obrazovanja Vedran Mornar (iz tadašnje SDP-ove kvote) u srpnju 2015. godine, nakon provedenoga javnog poziva, ti ljudi radili bez većih honorara, zadržavajući tek plaću koju su dobivali u školama ili na drugim radnim mjestima. Podsjetimo, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupno je od 2015. godine na kurikularnoj reformi, kao članovi stručnih radnih skupina (SRS) i izvan njih, radilo 669 nastavnika, učitelja i znanstvenika, odnosno 451 osoba bila je član neke od stručnih skupina, a 218 su bili konzultanti. Većinu posla odradili su od srpnja 2015. do veljače 2016. godine. Poslije je dio te ekipe u rujnu 2017. godine reaktivirala sadašnja ministrica Divjak, a njih 130 poslije je dobilo zaduženja za pripremu "Škole za život".

Prema tablicama i podacima koje posjeduje Slobodna Dalmacija, proizlazi da ipak ni 2015., ni 2016. godine pojedinci u stručnim radnim skupinama nisu radili "za kikiriki". Moramo podsjetiti da su se tada članovi radnih skupina za pojedini predmet dogovarali međusobno o iznosu honorara, ovisno o tome koliko se tko angažirao na tome poslu. Ukupno, raspolažemo tablicom iz koje je očito da je čak 337 članova SRS-ova do kraja 2015. ili prve polovine 2016. godine dobilo honorar čiji se pojedinačni iznosi kreću od tisuću do čak 30 tisuća kuna. Ukupno isplaćeni honorari za to razdoblje iznose nešto više od 1,8 milijuna kuna, što je, naravno, znatno manje nego ovi iz 2018., ali ipak...

Ono što je zanimljivo jest da smo na tome popisu pronašli najmanje 54 imena nastavnika i učitelja koji se nalaze i na popisu koji je ovih dana objavila srednja.hr, dakle, honorare, iako znatno skromnije, dobili su i 2015. ili 2016., a poslije i 2018. Barem ono što znamo. Iz Ministarstva su nam još lani potvrdili kako je članovima SRS-ova za cijelo razdoblje od 2014. (?) do 2017. godine ukupno podijeljeno oko 4,3 milijuna kuna na ime honorara te oko 1,4 milijuna kuna na stavci putnih troškova, ili ukupno 5,7 milijuna kuna.

Nadalje, jednoj je profesorici za rad u nekoliko mjeseci 2015. godine (od rujna do prosinca) isplaćeno s datumom 29. prosinca 2015. godine jednokratno čak 25 tisuća kuna. Drugoj je 26. prosinca 2015. godine uplaćen iznos od 20 tisuća kuna, a zanimljivo, ista ta osoba je i na listi za 2018. godinu, u kojoj je za devet mjeseci rada na pripremi "Škole za život" dobila 21,7 tisuća kuna. Jednoj je nastavnici, članici SRS-a, s datumom 6. travnja 2016. kroz četiri doznake isplaćeno više od 30 tisuća kuna, a 2018. godine također je na listi, s isplaćenih gotovo 64 tisuće kuna.

Honorari kao dodatak na redovnu plaću u sklopu posla na cjelovitoj kurikularnoj reformi, dakle, oduvijek su se isplaćivali u nekim iznosima, ali svakako bi od svih postava resornog ministarstva bilo korektno da su o tim detaljima transparentnije izvještavali javnost, a ne da glavne informacije moraju "čupati" novinari.

Od 17,7 do 200 milijuna

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u razdoblju od 2014. do 2017. godine ukupno je za rad na cjelovitoj kurikularnoj reformi utrošeno oko 17,7 milijuna kuna.

Od 2018. godine, prema riječima ministrice Divjak, osigurano je u istu svrhu oko 200 milijuna kuna, od kojih čak 150 milijuna iz europskog fonda.

 

Naslovnica Hrvatska