Novosti Hrvatska

promjena datuma

Bačić potvrdio: Iduće godine Dan državnosti obilježavat ćemo 30. svibnja!

promjena datuma

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, potvrdio je kako će se od iduće godine Dan državnosti umjesto 25. lipnja obilježavati 30. svibnja kako se slavio prvih deset godina od uspostave višestranačkog Sabora.

- Nadam se da ove godine zadnji put obilježavamo ovaj dan kao spomendan Hrvatskog sabora i da bi od iduće godine 30. svibnja trebali obilježavati kao Dan državnosti. Siguran sam da će to podržati velika većina hrvatskih građana, a i većina zastupnika u Hrvatskom saboru. Toga dana sjećamo se kao onoga kada je doista uspostavljena nova, moderna, suverena i samostalna hrvatska država - rekao je Bačić za HRT.

Govoreći o današnjem obilježavanju dana Sabora Bačić je naglasio da je prijepodne planirano postavljanje vijenaca na Mirogoj na grob Franje Tuđmana.

- U 13 sati će predsjednik Sabora održati primanje, a potom će se nastaviti sa zasjedanjem. Nakon 18 godina kada je Sabor promijenio ovaj dan, došlo je vrijeme da se vrati taj dan kao onaj kada ćemo obilježavati danom kada je nastala moderna hrvatska država. Vjerujem da malo koji građanin Hrvatske zna razliku između 25. lipnja kojega sada obilježavamo kao Dan državnosti, 8. listopada kao Dana Nezavisnosti – zaključio je Bačić.

Naslovnica Hrvatska