Novosti Hrvatska

San o Everestu

Stipe Božić predstavlja hit knjigu s opisima legendarnih ekspedicija na Himalaju: Uspon na vrh najsretniji je trenutak za svakog alpinista. Ali, i najkritičniji

San o Everestu

Odmah po povratku s Himalaje gdje je boravio protekla tri tjedna, naš proslavljeni alpinist Stipe Božić promovirat će 28. svibnja svoju knjigu San o Everestu u Velikoj dvorani Školske knjige u Masarykovoj 28 u Zagrebu s početkom u 19 sati.

 

 

Knjiga, zapravo monografija, izdana je povodom 40. obljetnice Božićevog penjanja na krov svijeta. Te 1979. godine Stipe je bio član ekspedicije bivše Jugoslavije i prvi je Hrvat kojem je uspjelo popeti se na Everest. Riječ je o ekipi u kojoj je bio još jedan Hrvat, Vladimir Dado Mesarić. Prati ih glas da je to tada bila najjača alpinistička momčad na svijetu. Išlo se na Everest zapadnim grebenom što se u potpunosti nije ponovilo ni nakon četrdeset godina. Stipe se drugi put na vrh popeo 1989. godine po jugoistočnom grebenu, kao član makedonske ekspedicije kada je izgubio prijatelja iz Makedonije, Dmitra Ilievskog. U knjizi je opisan i put na Everest 1996. godine kada se dogodila velika tragedija po kojoj je snimljen i film. Također u knjizi je velik broj Stipinih članaka iz Slobodne Dalmacije koji su se tada jako dobro čitali, kao i tekstova ostalih sudionika tadašnje ekspedicije. Knjigu će, uz autora, promovirati Ante Žužul iz Školske knjige, akademik Tonko Maroević, Miroslav Ivić, direktor PJ Slobodna Dalmacija Split i glumac Vedran Mlikota.

- San o Everestu je 40 godina dugo sanjanje. Kako bi drugačije mogli nazvati alpinizam, kad nemaš nikakve koristi što se penješ po dalekim brdima. Dapače, to još može biti i opasno. Međutim postigli smo velike rezultate, a Slobodna Dalmacija je od samog početka primala i objavljivala moje članke. Na kraju je to krunjeno monografijom u kojoj se može vidjeti ono što se vrlo rijetko postiže i nešto što se postiglo po prvi put – uspon po zapadnom grebenu Mount Everesta 1979. godine - kazao je Božić na splitskoj promociji na kojoj se tražila stolica više.

- Ne može se zamisliti sažetiji prizor sreće od trenutka kada penjač stupi na krov najviše planine svijeta. Biti u tom trenutku najviši čovjek na svijetu nagrada je za sve rizike i napore koji su prethodili. No, to je i najkritičniji trenutak u penjačevu životu. Dosegnuti vrh samo je pola puta kojeg treba prijeći. Mnogo opasnije polovica je silazak u podnožje planine. U svakom drugom sportu, kada je cilj osvojen ide se u svlačionicu pod topli tuš. A nama, međutim, preostaje još jedna bitka, možda još teža, povratak u dolinu... - napisao je Božić u svojoj knjizi koja će bez sumnje biti pravi hit i u kojoj će možda neki naći odgovor na pitanje što znači taj san koji ljude nosi u visine iako je pun rizika.

San o visinama Božić i dalje živi. Protekla tri tjedna boravio je u Himalajama u društvu kći Ive, članica HGSS-a, prijatelja Vedrana Mlikota, Ive Miloša, Miloševe kći Paule, te Tonča Čaglja. Dio ekipe popeo se na 6189 metara visok vrh Imja Tse, a snimljen je bogat videomaterijal za buduće dokumentarce.

 

 

Naslovnica Hrvatska