Novosti Hrvatska

samo par klikova...

Splite, ugledaj se na Bjelovar! Jednim potezom postali su najtransparentniji grad u Hrvatskoj, možete li zamisliti da ćete ikad doznati takve podatke o zaposlenima u Banovini?

 samo par klikova...

Ono što je Splićanima, Šibenčanima, Zadranima i stanovnicima ostalih gradova u Hrvatskoj ravno znanstvenoj fantastici, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak je proveo u djelo.

Građani Bjelovara tako zahvaljujući posebnoj aplikaciji od ponedjeljka mogu dobiti uvid u svaku kunu koje troše njihovi gradski oci. Mogu vidjeti što je sve njihov gradonačelnik platio službenom karticom kao i koliko je novca potrošeno za službene ručkove i večere.

Mogu saznati točno čiju kavu piju u poglavarstvu, kome se i koliko platilo za naljepnice na vratima WC-a kao i koliko toaletnog papira troše u gradskoj upravi.

Isto tako samo s par klikova dostupne su im i sve plaće kao i putni troškovi svih zaposlenika Grada i troškovi službenih mobitela. Vide tako da je primjerice u siječnju prošle godine za gradonačelnika kupljen novi bežični miš za 234 kune, a onda dva mjeseca kasnije i torba za laptop koja je plaćena 239,90 kuna.

Prošlog rujna bio je u Podstrani gdje mu je za noćenje iz proračuna u Grand Hotelu Lav plaćeno 1.737 kuna. Mogu saznati da je Hrebak krajem veljače platio 3.626 kuna avionsku kartu za Bukurešt gdje je sudjelovao na summitu gradova i regija.

Možete li vjerovati da ćete ikad tako nešto saznati o zaposlenima u Banovini?

Bjelovar je još u veljači putem aplikacije otvorio svoj proračun javnosti i omogućio jednostavan uvid u proračunske stavke. Sada je u suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva, koji je izradio aplikaciju, otišao korak dalje i pružio uvid u isplate iz gradskog proračuna. Na projektu se radilo šest mjeseci, a stajao je oko 140.000 kuna.

- Svi prijavljeni troškovi moraju biti objavljeni. To je bit cijele priče. Aplikacijom se želi postići najviša moguća razina transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog kupovanja izbornih glasova.

Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati – poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) predstavljajući danas u Zagrebu doista jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Takva razina uvida i u najmanji trošak nije uvedena niti u jedno tijelo javne vlasti u Hrvatskoj.

- Ne može se više sa starim potrošenim birokratskim aparatom iz prošlog stoljeća graditi moderno društvo 21. stoljeća.Očekujem da će primjer Bjelovara uskoro početi slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije.

Nisu svi gradonačelnici šerifi i na ovaj način šaljemo snažnu poruku kako nismo svi isti. Ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije koje smo izgubili u zadnjih 30 godina – tumači Hrebak.

Dr. sc. Vuk Vuković, ugledni hrvatski ekonomist s Instituta sinergije znanosti i društva kaže kako se povjerenje mora uspostaviti i poštena vlast nema što skrivati.

- Potrebne su radikalnije i konkretnije mjere za transparentnost lokalne vlasti, tako da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna - kazao je Vuković podsjetivši kako 90 posto hrvatskih građana prema istraživanjima smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Naslovnica Hrvatska