Novosti Hrvatska

zrilić protiv zrilića

Dožupan mjesecima nije dolazio na posao, župan mu je odbio dati plaću; Slučaj je završio na Ustavnom sudu, pogodite kome je najviša sudska institucija u državi dala za pravo

zrilić protiv zrilića
Stipe i Stanko Zrilić

Najnovijom presudom Ustavnog suda RH potvrđeno je da bivši zadarski župan Stipe Zrilić nije bio u pravu kad je svojedobno želio disciplinirati dožupana Stanka Zrilića jer se nije uredno pojavljivao na poslu.

Iako je bilo mjeseci kada ga elektronička porta Zadarske županije nije uopće zabilježila, a 30. ožujka 2012. na poslu je bio "čak" pet minuta – od 22.25 do 22.30 – Stanku Zriliću sve su mjerodavne institucije dale "za pravo".

Sada je to učinio i Ustavni sud RH, potvrdivši da se dužnosnici u lokalnoj i regionalnoj vlasti ne mogu tretirati jednako kao službenici u pogledu plaća, radnog odnosa i prisutnosti na poslu. Ova se pravila jednako odnose na župane, zamjenike župana, te gradonačelnike i načelnike, kao i na njihove zamjenike ako profesionalno obavljaju posao na koji su izabrani.

– Visoki upravni sud je, odlučujući o zahtjevu Ministarstva uprave, u obrazloženju svoje presude za svoja utvrđenja iznio mjerodavne i dostatne razloge, koji nisu dovedeni u pitanje prigovorima navedenima u ustavnoj tužbi, a te razloge prihvaća i Ustavni sud. Visoki upravni sud je u postupku ocjene zakonitosti osporenog općeg akta postupao sukladno mjerodavnim odredbama ZUS-a (članak 86.), te je prihvaćajući zahtjev Ministarstva uprave za ukidanje osporenih članaka odluke za svoja utvrđenja dao pravno relevantne razloge, koji proizlaze iz mjerodavnih zakonskih odredaba, očitujući se pritom o svim bitnim navodima koje je podnositeljica istaknula u svojem očitovanju na zahtjev Ministarstva uprave – navodi se u presudi Ustavnog suda RH.

Priča je počela još 2011. godine, kad je Stanko Zrilić prijavljen zbog lažnog davanja podataka o prisutnosti. Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo ga je s deset tisuća kuna, a župan mu je odbio dati plaću. Stanko Zrilić se žalio, a Ministarstvo uprave poništilo je kaznu i tražilo ponavljanje postupka, te je istodobno zatražilo ocjenu zakonitosti od Visokog upravnog suda. Taj je sud, međutim, u konačnici presudio da se dužnosnici u lokalnoj i regionalnoj vlasti ne mogu tretirati kao službenici u pogledu plaća, radnog odnosa i prisutnosti na poslu.

– Dužnosnike su zaštitili kao ličke medvjede neki bivši sazivi Sabora koji su usvojili takve zakone – rekao je tada župan, komentirajući kako ovakav stav Ministarstva uprave pokazuje zašto smo još uvijek na Balkanu iako smo članica EU-a. U ustavnoj je tužbi naveo da su time povrijeđena ustavna prava Zadarske županije koja joj jamče područnu regionalnu samoupravu, kao i pravo na vlastite prihode, kojima slobodno raspolaže u obavljanju poslova iz svoga djelokruga.

– Ja sam dolazio na posao, ali nisam ja mulac koji se svako malo mora javljati kada dolazi i kada odlazi – izjavio je Stanko Zrilić nakon što je otkriveno da jedne godine nije ni minute proveo na poslu, zbog čega mu župan Stipe Zrilić nije želio isplatiti plaću.

Slični slučajevi zabilježeni su i u Splitu, kada je tadašnji gradonačelnik Željko Kerum svojoj zamjenici Anđelki Visković oduzeo službeni automobil i mobitel, ali nije joj mogao oduzeti plaću. Nešto kasnije i sam se prestao pojavljivati na radnome mjestu jer se po odluci nekadašnjeg ministra uprave Arsena Bauka zakonske odredbe o radnom vremenu odnose samo na službenike i namještenike, a ne i na dužnosnike.

Naslovnica Hrvatska