Novosti Hrvatska

ne sliježe se prašina

Bivši veleposlanik Srbije u Vatikanu o Stepincu: I bez tajnih dokumenata jasno je da je kardinal morao znati za zločinačku praksu ustaških vlasti

 ne sliježe se prašina

Nakon što je papa Franjo na povratku s puta po Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji kazao da je u procesu kanonizacije Alojzija Stepinca "došlo do nerazjašnjenih točaka koje se tiču povijesti" ne prestaju polemike i žestoke reakcije.

Iz Beogradu se oglasio i Darko Tanasković bivši veleposlanik Srbije u Vatikanu i član nekadašnje Mješovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije za utvrđivanje činjenica o kardinalu Alojziju Stepincu.

U razgovoru za "Danas" Tanasković je kazao kako u vezi sa Stepincem i njegovom ulogom nije problem „u oskudici dokumenata, već u nespremnosti hrvatske strane da adekvatno protumače i spoznajno vrednuju te dokumente“.

Na pitanje ima li informacija o tajnom dokumentu i navodnim dokazima protiv Stepinca, koji su, kako tvrde pojedini beogradski mediji, došli do pape Franje, Tanasković je rekao da nema.

- Međutim, valja reći da takvih dokumenata svakako ima mnogo, a i bez tajnih dokumenata jasno je da je kardinal Stepinac morao znati za zločinačku praksu ustaških vlasti", rekao je Tanasković.

Naveo je i kako je nedavno otkriveno postojanje jednog ranije nepoznatog dokumenta, pisma iz 1942. u Arhivu Vojvodine.

- Otvaranje Vatikanskog arhiva za vrijeme pontifikata pape Pija dvanaestog, najavljeno za iduću godinu, osigurat će uvide u zanimljivu građu, posebno prepisku između Vatikana i Zagreba u vreme NDH – zaključio je Tanasković.

Također je konstatirao kako je izjava pape Franje o kanonizaciji kardinala Stepinca, s jedne strane, potpuno u duhu njegova shvaćanja kršćanskog ekumenstva, dok je, s druge, dokaz izraženog osjećanja odgovornosti za posljedice koje bi na svjetovnom planu izazvala kanonizacija jedne evidentno proturječne povijesne ličnosti".

U Zagrebu, pak na predstavljanju knjige mons. Jurja Batelje „Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu" povjesničar dr. Miroslav Akmadža poručio je kako autor u ovoj knjizi donosi „prave i istinske dokaze, te izvorne dokumente i sve što je relevantno o djelovanju blaženika u vrijeme II. svjetskog rata, kada je činio ono što se rijetko tko u tadašnjoj Europi usudio činiti: stao je u obranu najugroženijih u tim vremenima – Židova, Srba, pravoslavnih, Roma, Poljaka, Slovenaca i Hrvata koji su bili ugroženi od tih vlasti, bez straha, kalkuliranja, taktiziranja, jasno i čvrsto, u skladu s kršćanskim naukom.”

Ukazao je i na potrebu ponavljanja istine o Stepincu, te potrebu objavljivanja knjiga o njemu i na drugim jezicima.
Podsjetio je na iskustva suradnje s drugim zemljama u kojima se o Stepincu ne zna puno, ili ono što se zna, kaže, potječe iz srpskih izvora.

- Zato je potrebno hrvatske izvore prevoditi na svjetske jezike kako bi oni došli do onih koji ne znaju istinu o Stepincu – naglasio Akmadža.

Osvrćući se na najnoviju izjavu pape Franje o tome da, otkrivajući istinu o Stepincu, traži pomoć i savjet patrijarha SPC-a Irineja kazao je:

- Naše je pravo reći da to nije pouzdan svjedok za svjedočanstvu o bl. Alojziju Stepincu. No, i Papa i crkvena vlast uvijek gledaju šire. Vjerujem da i u ovom slučaju Papa ima neke veće i šire planove. Hoće li se oni ostvariti? Bili bismo sretni da se ostvare. Vidjet ćemo.”

Smatra kako se ne treba bojati da će patrijarh spriječiti otkrivanje istine o blaženiku.

- Vjerujmo Papi, vjerujmo Crkvi bez obzira na naše skepse, vjerujmo i radimo na tome. Pomozimo, mi, povjesničari, biskupi, vjernici – istina će doći na vidjelo. Naš blaženik bit će svet, nije bitno koje godine – zaključio je Akmađa.

Naslovnica Hrvatska