Novosti Hrvatska

prevaranti u akciji

Građani, oprez: policija zatrpana pozivima, MUP objavio posebno upozorenje vezano za društvene mreže 

prevaranti u akciji

Ravnateljstvo policije MUP-a priopćenjem je upozorilo građane na lažne nagradne igre objavljene putem Facebook stranica.

Upozoravaju kako je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prijevaran način pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe.

Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je, piše Jutarnji list, više prijava građana o lažnim nagradnim igrama na Facebook stanicama.

Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre te je za sudjelovanje potrebno stranicu označiti sa „sviđa mi se“/ „like“, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku. Nakon određenog vremena, sudionici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice.

Policija upozorava građane da ne dijele  takve objave na vlastitim Facebook stranicama, a svoje fotografije i fotografije osobnih isprava ne šalju putem društvenih mreža ili elektroničke pošte.

Naslovnica Hrvatska