Novosti Hrvatska

u saboru frcaju iskre

'My name iz Maras, Gordan Maras': zastupnik SDP-a krivo izgovorio prezime Šeksovog posinka, Plenković mu uzvratio, Maras se uvrijedio i zatražio Jandrokovićevu zaštitu

u saboru frcaju iskre

Odmah na početku saborskog aktualnog prijepodneva zaiskrilo je između SDP-ovog Gordana Marasa i premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Maras je nabrajao HDZ-ove afere, spominjao Agrokor, Mercedes u dvorištu ministrice Gabrijele Žalac, govorio da ministri sjede s poduzetnicima u gledalištu aludirajući na ministra financija Zdravka Marića koji je sjedio na ramenima šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollya u Rusiji. Spominjao je  da smo se bavili i time ima li netko od ministara obli ili špic papak, te optužio predsjednika Vlade da dijeli Hrvatsku na žrtvama nazivajući strane veleposlanike da idu s njim u Jasenovac, a ne s onima koji su tamo tradicionalno godinama organizirali davanjem pijeteta žrtvama.

- Imamo aferu za aferom. Građanima je dosta HDZ-a, lopovluka, pljačke. Vidimo da predsjednik HDZ-a završava u zatvoru. Zar nije smiješno da zastupnik HDZ-a Sokol ovdje govori da su mirovine izvrsne. Dobro je da se ovdje u Saboru čuje da su kandidati HDZ-a zadovoljni mirovinama. Svi koji su zadovoljni nek' glasaju za Sokola i HDZ-ovu listu. Kulminacija svega je izjava Resslera koji nosi listu HDZ-a da je Slavonija procvjetala. Jel' vas sram, gospodine predsjedniče što je 300 tisuća Hrvata i Hrvatica, građana Hrvatske, izašlo iz naše domovine dok ste vi predsjednik Vlade? Sramota je kako se ponašate prema građanima. Hrvatski građani nisu se rađali za Irsku – navio se Maras.

Plenković ga je ignorirao.

- Budući da Maras nije namjeravao meni postaviti pitanje nego potpredsjedniku Tolušiću, a pitanja niti nema, odgovor neće dobiti ni od mene ni od ministra Tolušića - rekao je Plenković.

Govoreći o nositelju liste HDZ-a, Maras je krivo izgovorio njegovo prezime, umjesto Ressler, rekao je Rassler, zbog čega mu se Plenković kasnije u odgovoru zastupniku Ivanu Lovrinoviću, obratio jednako iskrivljeno nazivajući ga „Meras“. SDP-ovac se zbog toga ljutio i dobacivao iz klupa, pa je dobio opomenu predsjednika Sabora Jandrokovića.

- Molim vas, svoju nepristojnost trenirajte izvan Sabora. Prestanite se nepristojno ponašati! – opomenuo ga je Jandroković.

Maras se Plenkoviću obratio na engleskom jeziku aludirajući na svoju kampanju u kojoj se predstavlja kao James Bond jer se nalazi na sedmom mjestu na listi.

- My name is Maras, Gordan Maras – kazao je Maras i zatražio od Jandrokovića da ga zaštiti.

- Prvi ste vi krivo izgovorili ime jednog od kandidata, a kad potežete oružje molim vas da budete svjesni da ćete isto tako dobiti i natrag. Nemojte onda biti tužni i izazivati sada sukobe, za to nema razloga - odgovorio mu je Jandroković.

Arsen Bauk (SDP) i Krešo Beljak (HSS) priključili su se Marasu radeći mali verbalni performans oko prezimena mladog kandidata Resslera koji nosi listu HDZ-a.

- Ja sam nakon govora upozorio Marasa na pravo prezime nositelja liste HDZ-a i u njegovim očima sam vidio iskreno čuđenje i žaljene što tu informaciju nije znao. Uvjeren sam da to nije namjerno rekao jednostavno čovjek nije bio toliko medijski prisutan i zabuni se čovjek – tumačio je Bauk.

Jandroković je Marasa nanovo opomenuo zbog izborne promidžbe koju ističe na svom laptopu naglasivši kako će ga prijaviti Etičkom povjerenstvu. Marasa se na to oglušio.

Mostov zastupnik Miro Bulj poklonio je premijeru Plenkoviću  bocu mlijeka zbog toga što je s kineskim premijerom potpisao protokol o izvozu mlijeka iz Hrvatske u Kinu, što vrijedi i za nepostojeću mljekaru u Sinju.

- Još 2010. najavljena je velika gradnja mljekare u vlasništvu Imleka, najveće srpske mljekare i ta mljekara je privatizirana. Preko sinjske mljekare dobili su mogućnost da uvoze to mlijeko, ali nema mljekare u Sinju. Za koga ste vi potpisali taj protokol, za srpsko mlijeko ili hrvatsko? - pitao je Bulj.

Aktualno prijepodne zastupnici koriste i za izbornu kampanju pitanjima ciljajući na svoju izbornu bazu. Maras na ljevicu, a Bruna Esih na krajnju desnicu.

Ona je prozvala  premijera Plenkovića zbog karijerizma i nedovoljne brige za sigurnost građana. Problematizirala je skoru izgradnju migrantskog centra kod Bihaća, uz samu granicu s Hrvatskom.

"Što hrvatska politika čini kako bi smanjila pritisak na hrvatsku granicu i kako bi Hrvatsku rasteretili štetne politike otvorenih vrata, koju su inaugurirali članovi sretne obitelji europskih pučana', pitala je Esih.

Plenković je uzvratio da Vlada angažira 6500 hrvatskih policajaca na svim granicama da sprječavaju nezakonite migracije

"Sigurna sam da ćete onima koji vas dobro slušaju olakšati zaokruživanje na izborima. Oko prijelaza Maljevac i Ličkog Petrovog sela svakim danom prolaze horde ilegalnih migranata. Policija je premorena, građani su užasnuti, seljaci su prisiljeni organizirati noćne straže zbog devastacije imovine i brige za svoje obitelji. Možemo samo nagađati što će to značiti za hrvatski turizam, ali ne moramo dvojiti u vaš stav - poslušnost europskim gazdama. Ovo zvuči više kao briga za vaš budući posao u Europi, nego briga za vlastite građane - odbrusila je Esih.

Naslovnica Hrvatska