Novosti Hrvatska

redatelj pripremio je eksplozivnu verziju MolierEOVA ‘Škrca’

Oliver Frljić: Škverane ću na predstavi pozvati u štrajk

redatelj pripremio je eksplozivnu verziju MolierEOVA ‘Škrca’

Redatelj najavljuje da će u Rijeci Jadranka Kosor i Ivo Sanader biti spomenuti u ne baš pozitivnom kontekstu

Redatelj najavljuje da će u Rijeci Jadranka Kosor i Ivo Sanader biti spomenuti u ne baš pozitivnom kontekstu

Frljić nikoga ne štedi / Davor Pongračić/ Cropix
Nakon predstava “Bakhe” i “Turbofolka”, od Olivera Frljića iluzorno je očekivati neku autističnu i “lako probavljivu” predstavu. Već po plakatima, na kojima je fotografija Ive Sanadera i njegove vlade, može se zaključiti da “Škrtac”, čija je premijera zakazana za subotu, takav neće biti.

Odabir lokacije, riječkog škvera “3. maj” čiji je opstanak i više nego upitan, znakovit je.

- Hrvatska su brodogradilišta simbol privatizacijskih malverzacija, nijedna Vlada nije do sada uspjela riješiti problem brodogradnje, a sada će zbog ove Vlade ići u prodaju za kunu. Novi vlasnici neće morati nastaviti s dosadašnjom djelatnošću, što znači da bi mnogi radnici mogli ostati na cesti – objašnjava Frljić odluku da predstavu postavi u škveru u kojem je blagajna prazna, a plaće su jedva isplaćene sa zakašnjenjem.

Redateljev uvjet za postavljanje predstave bio je da za prve dvije izvedbe ulaznice budu podijeljene radnicima “3. maja”. Njih će tijekom predstave pozvati da krenu u štrajk.

-  “3. maj” sam prepoznao kao socijalno žarište koje može eksplodirati u svakom trenutku. Kroz njega ćemo prelomiti sve probleme koji trenutačno eskaliraju u državi – najavljuje Frljić.

Ideja za plakat je Frljićeva i kaže da se rodila prije nego što je Sanader dao ostavku, a tiskanje je koincidiralo s tim činom. Ističe da mu je zgodno bilo povezati Vladin kabinet i njihovu licemjernu politiku stezanja remena s Moliereovim “Škrcem”.

Autor najavljuje da će u predstavi biti jako puno referencija na aktualnu političku situaciju, a političari, ponajviše Jadranka Kosor i Ivo Sanader, bit će spominjani punim imenom i prezimenom, i to u ne baš pozitivnom kontekstu.

-  Vladajući se uklapaju u Moliereova “Škrca” u kontekstu jedne nesposobnosti da riješe stanje u državi, a brodogradilišta su simbol upravo toga. U uvodu, publiku čeka jedna duga vožnja kroz brodogradilište. Bit će prikazani i videomaterijali u kojima je sažetak svih afera vladavine HDZ-a, od kornatske tragedije do ostavke Ive Sanadera – govori Frljić.

Bit će tu i jako puno seksa, po principu “svatko sa svakim”, bez obzira na rodne oznake, pa je predstava zabranjena za mlađe od 18 godina.

- Te scene seksa dovedene su na rub karikature. Svi likovi do kraja predstave općit će sa svima – najavljuje Frljić.

Naslovnica Hrvatska