Novosti Hrvatska

svi ga znamo...

Našli smo političara koji svoje birače na EU izborima kupuje - blenderom!? Evo kako je on obrazložio ovaj neobični potez

svi ga znamo...

Nudilo se dosad ljudima svašta. U želji da pridobiju pokoji glas više, političari su birače nutkali novim radnim mjestima, gradnjom škola i vrtića, asfaltiranjem cesta, pročišćavačima otpadnih voda.

Obećavali su im zaposliti žene, djecu i stričeve, sređivali im prometne kazne, proguravali ih na bolničkim listama, njihove tvrtke protežirali na javnim natječajima. U susjednoj BiH za njihov su im glas čak isplaćivali marke i eure. No, nitko se još dosad nije dosjetio svojim biračima, u znak zahvalnosti na ukazanom povjerenju, pokloniti - blender.

Da, onaj kućni blender kojega svi imamo skrivenog negdje na višim policama naših kuhinja. Netko ga u svojim zalihama malih kućanskih aparata vuče još sa vlastite svadbe, netko ga je kupio u vremenima kada je čvrsto odlučio prekinuti sa štetnim navikama i preći na zdravi život. Sada uglavnom skupljaju prašinu i zauzimaju prostor. Žao ti ga je zadržati, još više ti ga je žao baciti.

E upravo jedan takav blender našao se na plakatu SDP-ovog zastupnika Gordana Marasa. Tko posjeti njegovu Internet stranicu na kojoj se promovira kao kandidat na EU izborima, osvaja blender. I to, precizno je naveo Maras, ljepši od onog kojega je priložio na slici.

Mislili smo da su promoviranjem odlaska delegacije kandidata sa SDP-ove liste za euroizbore na komemoraciju u Jasenovac srušene granice dobroga ukusa. No, izgleda da je, bar kad je o socijaldemokratima riječ, lista bizarnih poteza trajno otvorena za nove pothvate.

Već smo pisali o tome kako je Maras bio nezadovoljan sedmim mjestom na SDP-ovoj listi. Najjača oporbena stranka toliko loše stoji da će u parlament otići tek dvoje – troje zastupnika. Pisali smo i kako je, nakon početne frustracije, odlučio ne predati se unaprijed nego pokušati preferencijalnim glasovima doći do prestižnog i dobro plaćenog mandata u EU parlamentu. Pisali smo i kako se političkim kuloarima proširila vijest kako je upravo Maras skupio podosta novaca za svoju EU kampanju. Ali da će taj novac potrošiti na blendere, e to ni u najmaštovitijim snovima nismo mogli pretpostaviti.

Blender se očito Marasu učinio sasvim dobrom forom. „Provukao“ ga je kroz čitav svoj letak. Koji je, kako jednom socijaldemokratu i priliči, crvene boje. Na njemu Maras predstavlja „njegove sastojke za bolju Hrvatsku“. Pa tako predlaže „izmiksati“ Sigurnu budućnost za mlade, Minimalnu mirovinu od 75 posto plaće za puni radni staž, Kvalitetno i dostupno zdravstvo, Ukidanje plaćanja RTV pristojbe, Europski bankarski standard za sve građane, Prvo reforme, onda euro, te Zaštitu najranjivijih skupina društva.

Od 7 točaka njih 5 nema nikakve veze za Europskom unijom, ali to Marasa očito nije briga. Gledao je on i veće političare od njega koji su do mandata u Bruxellesu došli pričajući o strancima koji se iz Hrvatske trebaju pokupiti i otići odakle su i došli. Ili o nužnosti trpanja u zatvor dužnosnika bivše Partije. Ili ekonomskoj katastrofi Hrvatske koja ni sa Europskim parlamentom ni sa euroizborima nema baš pretjerane veze.

Pa zašto onda ne bi i on malo riskirao i sa porukama koje se odnose na hrvatsku, ne na briselsku vladu osvoji pokoji glas više. Nije pritom Maras nepošten. On, naravno, traži njihov glas, poziva ih da mu se jave sa svojim idejama, uključuje ih u „miksanje“ sastojaka koji će stvoriti Hrvatsku iz koje se ne bježi.

I zauzvrat, nudi blender. Pošteno.

Naslovnica Hrvatska