Novosti Hrvatska

Izbor uglednog politica

Plenković se našao na listi najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlementu: 'Čini se da je predodređen da postane kandidat za jednu od glavnih funkcija u EU ili UN-u'

Izbor uglednog politica

Ryan Heath, urednik politike europskog izdanja uglednog portala Politico i dobar poznavatelj prilika u Bruxellesu, sastavio je popis od 40 najutjecajnijih zastupnika koji su u ovom sazivu sjedili u Europskom parlamentu. U sastavljanju ove liste nije bilo bitno jesu li zastupnici odradili puni mandat u Europskom parlamentu, već se gledalo kakve su uloge odigrali u Bruxellesu i Strasbourgu u posljednjih pet godina.

Zanimljivo, na 14. mjesto Heath je, kako piše Jutarnji list, postavio hrvatskog premijera AndrejaPlenkovića. Urednik Politica Plenkovića, koji je prije preuzimanja premijerske dužnosti bio eurozastupnik, smatra rijetkom vrstom europskog političara - uspješnog i umjerenog koji samog sebe opisuje kao 'lišenog ekstremizma i populizma'.

"Napustio je nacionalnu politiku kako bi otišao u Europski parlament, a sve kako bi se u roku od tri godine vratio kao premijer", napisao je Heath o hrvatskom premijeru.

Također, urednik Politica predsjednika hrvatske Vlade vidi na jednoj od visokih pozicija u Europskoj uniji ili Ujedinjenim narodima. "Čini se da je predodređen da postane kompromisni kandidat za jednu od glavnih funkcija u Europskoj uniji ili Ujedinjenim narodima", uvjeren je Heath.

Inače, na prvom mjestu ljestvice našao se talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, a prati ga Englez Nigel Farage, jedan od najistaknutijih pobornika Brexita u Velikoj Britaniji.

Talijan Roberto Gualtieri, član parlamentarnog odbora za Brexita, našao se na trećem mjestu, četvrta je Nizozemka Judith Sargentini, dok TOP 5 zatvara bivši belgijski premijer i lider liberalne skupine ALDE Guy Verhofstadt.

Naslovnica Hrvatska