Novosti Hrvatska

mrsko micanje kazaljki

Treba li Hrvatska ukinuti pomicanje sata i koje bi računanje vremena bilo bolje odabrati za trajno? Odgovori naše poznate meteorologinje mnoge će zapanjiti

mrsko micanje kazaljki

Europski parlament podržao je prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini Europske unije ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena. U Hrvatskoj se trenutno vodi rasprava koje računanje vremena odabrati, no i dalje postoje oni koji smatraju da uopće ne treba ukinuti pomicanje sata.

O tome smo razgovarali s metorologinjom Dunjom Mazzocco Drvar i zastupnicom u Europskom parlamentu Biljanom Borzan, piše Jutarnji list.

Treba li ukinuti pomicanje sata?

Mazzocco Drvar: - Treba ostati kako je i ostaviti pomicanje sata. Naviknuli smo se i prilagodili život tome, a što god napravimo i koju god opciju odaberemo trebat će nam neko dulje vrijeme da se na to naviknemo.

Borzan: - Europska komisija je provela online anketu na koju se odazvalo čak 4,5 milijuna ljudi, od kojih je otprilike 84 posto reklo da je protiv, a kod nas je taj postotak bio preko 90 posto. U tom slučaju, čak ako neki političar ne smatra da se ovdje radi o problemu, na njemu je da uvaži mišljenje većine građana.

Treba li Hrvatska uvesti ljetno ili zimsko računanje vremena?

Mazzocco Drvar: - Zimsko računanje vremena je ono pravo, prirodno vrijeme i ako se već moram odlučiti za jednu od te dvije varijante, onda bih se odlučila za zimsko, upravo zato što tako funkcionira priroda i u tom scenariju je sunce u zenitu točno u 12 sati. To ujedno znači da se dnevni maksimum i temperature postižu ranije, čime nam najveće vrućine ljeti neće biti u 5 sati popodne nego u 3 sata, kada se ionako preporučuje ljudima da ostanu u zatvorenom i da se klone sunca.

Borzan: - Zbog turizma će vjerojatno u Hrvatskoj prevladati stav da se uzme ljetno računanje vremena. No, ja ne bih voljela da jedna država zauzme prestriktni stav, jer ako svatko odabere drugačije vrijeme dobit ćemo leopardovo krzno u Europskoj uniji. Zato bih voljela da se postigne određeni konsenzus i da cijela EU bude u istom računanju.

Kako komentirate situaciju u kojoj bi Hrvatska uvela zimsko, a Hrvatska ljetno vrijeme?

Mazzocco Drvar: - U ovom svijetu tehnologije i globalizacije mislim da takve stvari više ne predstavljaju neku veliku prepreku. Nama se mobiteli sami adaptiraju i promijene vrijeme, putujemo avionom na drugi kraj svijeta i za jedan dan se prilagodimo. Nije to nešto što u današnje vrijeme predstavlja veliki problem. Smiješno je, ali nije tako dramatično da bih to nazvala problemom.

Borzan:- Gledajmo to ovako. Ako se vozite vlakom ili letite avionom, onda se pomiče vrijeme dolaska iz Zagreba u Ljubljanu, što samo dovodi do komplikacija. Ujedno, u firmama koje danas imaju poslovnice po cijeloj Europi neki će zaposlenici početi raditi u 8, drugi u 9 i bit će im problematično to sve uskladiti.

Naslovnica Hrvatska