Novosti Hrvatska

velika afera

Krenula uhićenja u Uljaniku! U akciji sudjeluje više od stotinu policajaca, pretražuju se domovi i uredi...

velika afera

Krenula su uhićenja za aferu Uljanik, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Na udaru je bivša uprava Uljanika.

Situaciju je za N1 komentirao Samir Hadžić, jedan od članova Nadzornog odbora Uljanika.

"Znam da su postupanja u tijeku, a jesu li krenula uhićenja, nemam tu informaciju. Ako su krivi, onda mi je drago. Vjerojatno će se brzo saznati tko je u pitanju", rekao je Hadžić za N1.

Podsjetimo, radnici Uljanika danas su ušli u šesti dan štrajka, a novih informacija i nekih pomaka u vezi s razrješenjem situacije u pulskom bodogradilištu nema.

Ulazi brodogradilišta su zavareni, moguće je ući samo na jedan ulaz kojeg nadziru članovi Štrajkaškog odbora. Ulaz je dopušten samo Uljanikovim radnicima, dok se kooperanti koji rade na polarnom kruzeru ne puštaju u brodogradilište, piše Jutarnji list.

Glasnogovornica ravnateljstva MUP-a Marina Mandić potvrdila je da su uhićenja i pretresi krenuli u 6.30 ujutro i da će krim istraživanje biti provedeno nad 12 osoba. Zasad su neke i uhićene, a nije nam mogla potvrditi koje. Na pitanje je li uhićen predsjednik uprave Gianni Rossanda nije nam htjela zasad dati odgovor. Sva će se imena uhićenih znati do kraja dana.

- Krim istraživanjem želimo obuhvatiti 12 osoba, to ne znači da će svi biti uhićeni. Danas ćemo imati 15 pretraga službenih ureda i domova. Policija je radi koordiniranja cijele akcije osnovala stožer, a u akciji sudjeluje 100 policijskih službenika. Naše krim istraživanje sa Županijskim državnim odvjetništvom provodi se vezano za provođenje restrukturiranja riječkog brodogradilišta 3. maj i poslovanje cijele Uljanik Grupe, kazala je Mandić. Kada govorimo o 12 osoba koje se istražuju, ono se odnosi na osobe koje su bile povezane s restrukturiranjem, odnosno koje si bile odgovorne u tom periodu.

Zbog veličine i složenosti ove akcije u kojoj sudjeluje više od 100 policajaca ustrojen je stožer koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju "da će radnje trajati tijekom cijelog današnjeg dana".

Navodno, policija je bila u domu nekadašnjeg predsjednika uprave Uljanika Antona Brajkovića kojega je 2013. na tom mjestu zamijenio Gianni Rossanda.

Šestog dana štrajka "Uljanikovi" radnici u utorak su izašli iz kruga brodogradilišta i na sat vremena blokirati promet kod dva ulaza u brodogradilište, kod upravne zgrade i na Bulevaru.

"Ne želimo raditi probleme gradu, ali želimo da se za nas čuje. Mi želimo i kroz taj oblik da se zna da smo spremni organizirati i druge akcije kako bi spasili brodogradnju", rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Početne prometne gužve koje je izazvao njihov potez vrlo su brzo kanalizirane preusmjeravanjem prometa na alternativne pravce, a sindikati su se nakon sat vremena ponovno vratili u krug brodogradilišta.

Svakim danom je sve manje nade za opstanak Uljanika, no, mi ne želimo da se Uljanik i '3. maj' ugase, odnosno ne želimo da se ugasi niti jedno brodogradilište, već da brodogradnja i dalje postoji na ovim prostorima", izjavio je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac Cerovac te pozvao kooperante da se pridruže radnicima u štrajku jer, kako je rekao, "samo zajedno možemo riješiti ovaj problem".

Ustvrdio je i da bez brodogradnje neće više biti ni pomorskog instituta ni fakulteta koji su vezani uz brodogradnju.

Po njegovim riječima na ovu akciju odlučili su se kako bi Vlada i svi lokalni političari shvatili da Uljanikovi radnici žele raditi.
Zamoljen za komentar izjava pojedinih predstavnika Vlade koji su gotovo "digli ruke od Uljanika", Cerovac je istaknuo da se često čuju izjave raznih političara koji očito žele skupljati sitne poene na račun patnje Uljankovih radnika.

"Premijer je prva osoba u toj priči i on mora zajedno s Vladom donijeti konačnu odluku o Uljaniku, a nikako pojedinci. To što pojedini predstavnici Vlade izjavljuju je jadno, mizerno. Takvim ljudima ne treba uopće davati značaj", poručio je Boris Cerovac.

Naslovnica Hrvatska