Novosti Hrvatska

Kazna mnogo veća

Muškarca zaustavili u rutinskoj provjeri, nije imao vozačku: njegova greška ipak je gora od one koju je neproduljenjem učinila Žalac, evo o čemu je riječ

Kazna mnogo veća

Od brojnih javnih osoba čuli smo u prošlosti, vjerojatno ćemo i uz budućnosti, kao argument da su njihovi potezi konstantno "pod povećalom javnosti". Stoga valjda češće i griješe, argumentiraju dok ih gledate u nevjerici, jer nije uvijek jednostavno biti pod svjetlima reflektora da ti javnost sudi.

No u nekim situacijama opravdanje jednostavno ne prolazi, dapače, samo je to nevjerojatnije da si je netko "pod povećalom" dopustio grešku za kakvu nitko van tog strašnog prostora nikada ne bi pronašao adekvatno opravdanje.

Primjerice, ne produljiti vozačku dozvolu tri godine nakon njena isteka.

Ministrica Gabrijela Žalac sudjelovala je u prometnoj nesreći u kojoj je ozlijedila pješakinju, devetogodišnju djevojčicu, a pritom nije imala važeću dozvolu. Za taj dio dobila je novčanu kaznu u iznosu od 1000 kuna, odnosno 500 kuna ako kaznu plati odmah. Kazne se u ovoj kategoriji kreću i do nekoliko tisuća kuna.

Ministrica koja je bez vozačke pregazila i teško ozlijedila djevojčicu uzrujana i uplakana obratila se javnosti: Nisam ni znala da mi je dozvola istekla 9. lipnja 2016. godine

A kako je u sličnoj (ni približno istoj) situaciji prošla "obična" osoba, iz naroda i bez stranačke iskaznice, i to zaustavljena u rutinskoj kontroli, otkriva danas Podravina.hr.

25-godišnjak je zaustavljen u subotu oko 18:40, javljaju, u Novigradu Podravskom, a upravljao je osobnim automobilom prije položenog vozačkog ispita. Drugih prekršaja nije imao, ali u ovom slučaju kazne su mnogo veće nego u slučaju neproduljenja dozvole, pa i ako to niste učinili nekoliko godina za redom.

Kažnjen je, dakle, novčanom kaznom od 6000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 18 mjeseci.

Iako je muškarac uistinu pokušao iskoristiti sve blagodati kojima se koriste vozači prije nego što je svoju dozvolu uopće zaslužio, kazna je čak šest puta veća od one koju je "zaradila" Žalac, i to zbog činjenice da vozač nema formalno položen ispit. Neproduljenje dozvole, stoji u zakonu, ipak se mnogo blaže kažnjava.

Naslovnica Hrvatska