Novosti Hrvatska

pakira kofere?

Sve su glasnije priče da Plenković svoju bivšu službenicu šalje u Europski parlament: evo tko je Dragica Vranješ, otac i suprug su joj moćni dalmatinski HDZ-ovci

pakira kofere?

Sve su glasnije priče da HDZ-ova saborska zastupnica Dragica Vranješ, supruga HDZ-ova dogradonačelnika makarske Joze Vranješa, a kćer Joska Roščića, HDZ-ova načelnika Baške Vode, odlazi u Europski parlament.

Da pakira kofere za instituciju gdje je ima tome nekoliko godina živjela i radila, i to u uredu sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića, koji ju je sada nagradio s četvrtim mjestom na listi HDZ-ovih kandidata.

To bi moglo značiti direktan prolaz. Prva imena su, može se tako reći, automatski dobitna. Ukoliko, naravno, ne iznenadi netko iz pozadine s preferencijalnim glasovima.

Urednik Makarske kronike: Dragice, ne sramoti se, ne umišljaj si da si važna i posebna. U nijednom odboru ne bi sjedila da te Partija tamo nije smjestila

Izbori za Europski parlament održat će se krajem svibnja pa nam ostaje do tada vidjeti što će se zapravo dogoditi. Obistine li se ove najave, te obistine li se ankete prema kojima će HDZ biti uvjerljivi izborni pobjednik, Dragica Vranješ će vrlo vjerojatno trebati tražiti stan u Bruxellesu.

Podsjetimo, u saborskoj klupi Dragica danas sjedi kao zamjena ministra zdravstva Milana Kujundžića. Nešto više od tisuću glasova koje je osvojila na parlamentarnim izborima te 2016. godine ne bi joj, istina, mogli priskrbiti ni katrigu u kafiću pored Markova trga, no ostane li dovoljno dugo u Europskom parlamentu mogla bi kupiti čitavi inventar hrvatske sabornice.

Dragica Vranješ: Nisam rastrošna, dapače, kad god mogu stanovnike moga kraja besplatno povezem do Zagreba

Nevladina organizacija Transparency International navodi kako zastupnik Parlamenta koji, recimo, putuje iz Londona ili Pariza, teoretski može zaraditi 10 tisuća eura mjesečno ili 120 tisuća eura godišnje. Ako pak dolazi iz najudaljenijeg kraja - Cipra, može zaraditi duplo više.

Osnovna plaća europarlamentarca prije oporezivanja iznosi 8020 eura. Odvaja se iz tog iznosa europski porez. Zastupniku na računu ostane 6250 eura. Dnevnice od 304 eura dolaze za svaki dan kada sudjeluju u parlamentarnim aktivnostima.

Od cestarine preko odvojenog života pa do stana u Zagrebu, pobrojali smo svaku kunu: saborska zastupnica iz Baške Vode je 'kraljica troškova'

Ovisno o nazočnosti, mogu imati najviše 16 dnevnica mjesečno što iznosi 4854 eura. Dodatnih 4299 eura dobiju za troškove ureda. Svi putni troškovi su pokriveni, naravno, i međunarodni.

Ako se zastupnik vozi vlastitim automobilom može dobiti do 12 tisuća eura, što je pola eura po kilometru. Pokrivene su 24 zrakoplovne karte godišnje. Ne valja zaboraviti ni dodatnih 4243 eura za putovanja izvan matične zemlje. Naknada za odvojeni život se ne spominje.

Naslovnica Hrvatska