Novosti Hrvatska

PROSVJED

Zaštićeni najmoprimci iz Splita predali tužbu Ustavnom sudu: 'Kad već moramo izaći iz stanova, neka nam ih država plati po tržišnoj cijeni'

PROSVJED

Pedesetak zaštićenih najmoprimaca sa splitskog područja, predvođeni predsjednicom Udruge stanara Hrvatske Ivom Tukić, predali su danas u Ustavnome sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova.

Podsjetimo, Vlada je lani izmjenila i dopunila spomenuti Zakon kako bi vlasnicima stanova omogućila da u razdoblju do 2023. počnu postepeno naplaćivati tržišnu najamninu stanarima, a kako bi ih se izjednačilo s ostalim vlasnicima i omogućilo im uživanje njihovih prava.

Druga je strana nezadovoljna tim izmjenama jer im najamnine rastu, a protekom zakonskog roka od pet godina od donošenja ovog Zakona, stanarima je ostavljeno na izbor: a) seliti; b) plaćati tržišnu najamninu stanodavcu; c) dogovoriti se s vlasnikom o kupnji stana u kojem žive, ali ne po simboličnoj cijeni kako su to imali pravo ostali građani Republike Hrvatske, nego po onoj koju odredi vlasnik. Ne pristanu li na to, vlasnik može prodati stan drugome.

Baš zbog toga što najmoprimci nisu imali pravo otkupiti stanova kao i drugi, i što su de facto, ne svojom krivnjom, potezom pera pretvoreni u podstanare i građane drugog reda, smatraju da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova - diskriminatorski, i da isključivo štiti interese vlasnika.

Evo dijelova Zakona koji, smatraju stanari, u izuzetno neugodan položaj dovodi oko devet tisuća građana koji bi, ne ocijeni li Ustavni sud ove odredbe neustavnima, mogli ostati bez krova nad glavom. Dakle, 1. rujna 2023. godine prestaje pravo zaštićenog najmoprimaca i zaštićenih podstanara na zaštićenu najamninu i druga prava zaštićenih najmoprimaca i zaštićenih podstanara, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije, osim prava na zaštićenu najamninu i drugih prava najmoprimaca i zaštićenih podstanara stanova koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske.

Drugo, zaštićeni najmoprimac i zaštićeni podstanar iz stavka 1. ovoga članka kojima je prestalo pravo na zaštićenu najamninu i druga prava zaštićenih najmoprimaca i zaštićenih podstanara i predmnijevani najmoprimac, dužni su se iseliti iz stana najkasnije do 1. rujna 2023. godine, ako s najmodavcem, odnosno vlasnikom stana nisu sklopili novi ugovor o najmu stana... I treće, ako se najmoprimac, zaštićeni podstanar, odnosno predmnijevani najmoprimac ne iseli iz stana u roku, najmodavac, odnosno vlasnik stana može nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje iz stana, a taj je sudski postupak hitan, što znači da se neće, kako je u nas praksa, otezati unedogled.

Iva Tukić, predsjednica Udruge stanara Hrvatske, naglasila je da zaštićeni najmoprimci neće odustati od borbe za svoja prava, stoga pozivaju predstavnike sve tri grane vlasti da im se pridruže u borbi za pravedno rješenje kojim bi se riješio njihov status, ali i status vlasnika stanova u kojima žive, što Zakon čiju ocijenu ustavnosti traže, po njihovu mišljenju nije uspio.

- Mi smo već dovoljno propatili da bi svako daljnje popuštanje značilo odustanak od zajedničkog nam Ustava i borbe za jednakost pred zakonom. Prihvaćamo da je nužno označiti kraj agonije, nesmiljene borbe vlasnika i stanara, odnosno zaštićenih najmoprimaca, u koje nas je gurnula država, koja je za ovo sve jedina odgovorna - kaže Iva Tukić i konstatira, da nije bilo poticaja Europskog suda za ljudska prava, na temelju čije je presude mijenjan zakon kojeg smatraju neustavnim, jednostavno bi se čekalo da zaštićeni stanati umru i ostave stanove vlasnicima.

Riječ je, naime, o mahom starijoj populaciji, redom umirovljenicima strariji od sedamdeset godina koji u takvim stanovima žive i preko pola stoljeća.

- Zato smo inicirali postupak pred Ustavnim sudom i vjerujemo da će sporna novela zakonja biti ukinuta i da će što prije biti donesena nova koja će nam zajamčiti tržišnu naknadu za ono što nam se oduzima, točno onako kako to Ustav propisuje - veli Iva Tukić i dodaje da stnaraima nije lako napustiti domove u kojima su se mnogi od njih i rodili.

- Taj križ ćemo zasigurno odnijeti sobom u grob, no poštujemo vlast i sudove, pa tražimo da se poštuju i naša prava. Ako već ne možemo ostati u stanovima, neka država uloži minimum truda i u narednih pet godina, prije iseljenja, isplati tržišnu naknadu zaštićenim najmoprimcima. Gruba računica kaže da bi se to spasilo samo dovršenjem jednog od brodova za koji je država dala jamstva, da ne govorimo o tome da nas država može obeštetiti i obročno.

 

 

Naslovnica Hrvatska