Novosti Hrvatska

program restrukturiranja

Porezni obveznici, evo gdje će završiti naš novac: ministar Horvat predložit će Vladi da 'Uljaniku' damo do 8,4 milijarde

 program restrukturiranja
Zna li ministar Horvat što se sve moglo u Hrvatskoj napraviti za tih 8,4 milijarda kuna?

Darko Horvat, ministar gospodarstva, premijeru Andreju Plenkoviću predložit će da se na sjednici Vlade u petak usvoji prijedlog prema kojem bi Vlada trebala platiti 6,7 do 8,4 milijarde kuna za program restrukturiranja "Uljanika", te dati kolateral za kredit Uljaniku d.d. kojim bi se financiralo privremeno poslovanje Uljanik grupe do potpisivanja programa restrukturiranja.

To je ministar gospodarstva ustvrdio u ponedjeljak, nakon sastanka s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom Brodosplita, potencijalnim strateškim partnerom 'Uljanika', upravom Uljanika d.d. i sindikatima iz Uljanik grupe, navodeći da bi u slučaju da Vlada ne pristane na takav prijedlog Uljanik grupa išla u stečaj.

"Smatram da je bolje platiti trošak restrukturiranja koji se odnosi na plaćanje starih gubitaka i dubioza, jer izračun koji je napravio Brodosplit govori kako bi trošak stečaja za državu iznosio od šest do 6,7 milijardi kuna", rekao je Horvat.

On je tom prilikom naglasio kako još uvijek ne može kazati koliki bi bio kredit za privremeno financiranje "Uljanika" za koji bi Vlada dala kolateral, te je rekao kako bi uz taj kredit Brodosplit dao zajam od 35 milijuna eura za financiranje nastavka gradnje brodova koji su u knjizi narudžbi. Također je rekao i kako se radi na sklapanju dogovora s tvrtkom Jan de Nul, koja je naručitelj broda jaružala, te da postoje dva scenarija.

Prvi scenarij se odnosi na to da Vlada uplati dodatnih 18 milijuna eura i da se taj brod dovrši u "Uljaniku" i tako izbjegne plaćanje milijardu kuna jamstava, a drugi je da se Jan de Nulu plati 30 milijuna eura i da se brod odvede na dovršavanje u neko drugo brodogradilištu, također uz obvezu da se odrekne naplate jamstava od milijardu i pol kuna.

Na pitanje novinara hoće li Vlada na sjednici u petak dati strukturu troškova restrukturiranja i strukturu troškova stečaja, Horvat je odgovorio kako će Vlada takvu simulaciju dati tek nakon što s Europskom komisijom usuglasi program restrukturiranja, što će biti za tri do četiri mjeseca (ako Vlada pristane na program restrukturiranja).

"Ako Vlada pristane na trošak restrukturiranja i privremeno financiranje, tada, kako nam je kazao Tomislav Debeljak, Brodosplit više ne bi tražio nikakve daljnje pomoći države u nastavku poslovanja, pa ni državna jamstva", napomenuo je Horvat, dok je, međutim, Debeljak odgovorio kako bi i dalje država davala jamstva za komercijalne kredite za gradnju brodova.

Nadalje, ministar gospodarstva je ustvrdio kako je tijekom ponedjeljka skinut dio blokada s računa "3. maja", te da se nada da će ostatak blokade, koja u cijelosti iznosi 107 milijuna kuna, biti skinut u utorak.

"Sutkinji Trgovačkog suda u Rijeci, na ročištu ovog utorka, predložit ću da odgodi otvaranje stečaja i zbog toga što se očekuje odluka Vlade o programu restrukturiranja i privremenog financiranja. Ako ta odluka Vlade ne bude pozitivna, tada će "3. maj" i cijela Uljanik grupa ići u stečaj", naglasio je Horvat, koji je prošlog petka rekao kako "3. maj" može i u stečaju s restrukturiranjem nastaviti poslovati. Zanimljivo je, između ostalog, kako je kazao, da će iznos kredita za privremeno financiranje "Uljanika" ovisiti o tome kakav će se sporazum postići s vjerovnicima, dobavljačima i radnicima, što vjerojatno znači da Vlada očekuje da se i radnici i dobavljači odreknu dijela potraživanja i plaća kako bi država dala kolateral.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, ustvrdio je kako sindikati daju Vladi rok do petka, a ako do tada ne bude donesena odluka o restrukturiranju, sindikati će sami zatražiti otvaranje stečaja u "Uljaniku".
 

Naslovnica Hrvatska