Novosti Hrvatska

upaljen alarm

Stigla velika promjena vremena: vraćaju se minusi, valovi će biti veći od četiri metra, Dalmacija već pod udarima orkanske bure!

upaljen alarm

Nakon pravih proljetnih temperatura, danas je s padalinama i vjetrom stigla promjena vremena koja će tijekom vikenda biti još izraženija, piše Jutarnji list.

Iako je danas temperatura išla i do 15 stupnjeva Celzijevih, u drugom dijelu dana mjestimice je počeo puhati jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu je sjeverozapadnjak okrenuo na buru koja je prešla u jaku i olujnu buru s orkanskim udarima. Sutra slijedi velik pad temperature pa će u većini zemlje najviše poslijepodnevne vrijednosti biti niže od najnižih jutarnjih u petak, javljaju meteorolozi HRT-a.

Upalio se crveni MeteoAlarm, DHMZ izdao najveću mjeru upozorenja za splitsko područje: Pazite na sebe, vjetar će čupati stabla, trajekti neće voziti, moguć je prekid opskrbe električnom energijom...

Bit će pretežno sunčano, hladno i vrlo vjetrovito. U unutrašnjosti se očekuje umjeren i jak sjevernoistočni vjetar, u višem gorju s olujnim udarima, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće. Valovi će zbog toga mjestimice biti i veći od 4 metra. Jutarnja temperatura većinom će biti između -6 i -2, duž obale od -1 do 3. Najviša dnevna temperatura bit će između -1 i 4 u unutrašnjosti te od 3 do 6 °C na Jadranu, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Meteorolozi su izdali upozorenje zbog izuzetno opasnog vremena kako za petak, tako i za subotu. Za sutra je na snazi crveni meteoalarm za područja Istre, riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić, splitsku i kninsku regiju, te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Za dubrovačku regiju je na snazi narančasti meteoalarm zog opasnog vremena, dok za ostatak zemlje vrijedi žuto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena.

Meteorolozi savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja, a dodaju i da je vrlo vjerojatno da zbog opasnosti trajekti neće ploviti. Upozoravaju i na mogućnost zdravstvenih rizika kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

Orkanski udari vjetra zatvorili Dalmatinu, zbog bure u prekidu trajektni i katamaranski promet

Hladno će biti i u nedjelju, no vjetra će biti nešto manje. Na kopnu će ujutro i dalje vladati minusi, no početkom tjedna se očekuje novi porast temperatura, djelomice sunčano vrijeme i slabljenje vjetra.

Naslovnica Hrvatska