Novosti Hrvatska

za šaku botuna...

Tableti za reformu školstva prvo kasnili zbog tajfuna, stigli bez kamera, a onda im iz čita mira počeli pucati ekrani. Tko će platiti popravke?

za šaku botuna...

Nabava tableta i nevolje s njima kao da nemaju kraja u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme koja se pod nazivom "Škola za život" ove školske godine provodi u 74 osnovne i srednje škole.

Troškove nabave oko 8000 tableta za učenike i učitelje tih škola, podsjetimo, pokrila je država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), i to u iznosu od oko 8,5 milijuna kuna, budući da je Ministarstvo propisalo specifikacije i ograničilo cijenu jednog tableta na najviše tisuću kuna bruto. Tablete su nabavljale škole, čije su oni i vlasništvo, a najvećim dobavljačem pokazala se tvrtka "Hangar 18", koja je osigurala gotovo 6500 tableta marke NOA P497.

Na prve probleme nije trebalo dugo čekati – najprije je isporuku tih tableta, proizvedenih u Kini, omeo tajfun Mankut, onda su stigli bez kamera, a ubrzo su se javili učenici koji su izvijestili kako su na njima iz čista mira počeli pucati ekrani. Kako smo doznali proteklih dana, nekim učenicima koji su tablete poslali na popravak još u listopadu prošle godine oni su vraćeni tek početkom drugog polugodišta. No, to nije jedini problem. Pitanje koje se od početka nametnulo bilo je tko će platiti popravak tih tableta – roditelji, škole, osiguranje, odnosno za koga s novim tabletima stižu i novi, (ne)nadani troškovi?

Tisuću kuna po učeniku

Da se vlasnici tableta – osnovne i srednje škole – s ovim problemom nose doslovno kako koja zna i umije, upozorili su ovih dana, kako doznajemo, ravnatelji eksperimentalnih škola na sastanku održanom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Međutim, iako su iz prosvjetnog ministarstva više puta ponovili kako se pitanje popravaka tableta treba riješiti na razini dobavljač – škola, budući da samo Ministarstvo nije ugovorna strana u ovom procesu – a to su nam potvrdili i u pismenom odgovoru – čini se da to nije baš tako i da će porezni obveznici, osim u nabavi, izgleda barem djelomično sudjelovati i u troškovima popravaka. Kako doznajemo, Ministarstvo ovih dana školama šalje novac za troškove nabave potrebne opreme, a dio toga novca, rečeno im je, mogu preusmjeriti na popravak tableta.

– Od Ministarstva smo dobili oko tisuću kuna po učeniku za nabavu opreme, s tim da smo dobili odobrenje da dio tog novca možemo upotrijebiti za troškove popravka tableta. Dali smo rok roditeljima da do 1. ožujka prijave ako na tabletu uoče bilo kakav kvar, pa ćemo vidjeti. Ipak, moram reći da smo dosad imali svega pet prijava, to jest roditelji su donijeli račune sa servisa, uglavnom od 200 do 300 kuna po tabletu, a mi smo im novac refundirali – rekao nam je Dubravko Deželić, ravnatelj zagrebačke srednje Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Što se tiče kvarova, dodaje, bilo je različitih – od puknuća ekrana "iz čista mira", nemogućnosti spajanja s operaterom i drugih.

U nekim školama, poput OŠ Milke Trnine u Križu blizu Zagreba, kaže ravnatelj Zlatko Hasan, roditelji su ugovorili i platili godišnje osiguranje od 39 kuna, pa trošak popravka tableta pokriva osiguravateljska kuća.

– Nismo imali, na sreću, veće kvarove. Škola je nabavila kvalitetne zaštitne torbice, a od 165 tableta, za sedam su roditelji prijavili da je dijete razbilo ekran. Dobro je što su tableti osigurani, jer trošak popravka nije zanemariv, to bi za pucanje ekrana bilo oko 450 kuna plus PDV – kaže ravnatelj Hasan.

No, osim što iz Ministarstva ne žele ni potvrditi ni opovrgnuti da (nekim) školama šalju novac za popravke tableta, nego inzistiraju na tome da je to između škole i dobavljača, tako ne možemo doznati ni koliko je tvrtka "Hangar 18" dosad zaprimila tableta na reklamaciju ili popravak od početka školske godine.

Polica osiguranja

– Iz ovlaštenog servisa su nam rekli kako je to poslovna tajna (?!) i da ne mogu dostaviti taj podatak – ponavljali su iz tvrtke "Hangar 18" nakon što smo im pokušali objasniti da su tableti nabavljeni novcem poreznih obveznika i da nam duguju to objašnjenje.

Odgovorili su tek kako je 80 posto kvarova nastalo zbog mehaničkih oštećenja, poput loma ekrana, polijevanja tekućinom i slično, oko 10 posto došlo je na servis jer su ih korisnici zaključali ili nije bila uočena greška na uređaju, a otključavanje je odrađeno gratis. Ostatak od 10 posto, kažu u "Hangaru 18", odnosi se na "klasične probleme" (ne navode koje) ili reklamacije koje pokriva tvorničko jamstvo. Zanimljivo je da iz te tvrtke tvrde kako troškove popravka plaćaju roditelji, škole, ali ima i slučajeva da popravak plate "županije ili privatne tvrtke, što smatramo da su donacije".

Iako je ovih dana otac jednog prvašića iz Varaždina portalu Indeks.hr rekao kako je zamjena oštećenog ekrana na tabletu njegova prvašića naplaćena 757,25 kuna i da je trošak pokrilo Ministarstvo obrazovanja, u tvrtki "Hangar 18" ističu kako je prosječan iznos popravka loma ekrana oko 230 kuna. To je stoga, tvrde, jer su oni, osim 24-mjesečnog tvorničkog jamstva, osigurali i NOA Premium Care jamstvo, koje dodatno osigurava uređaj u prvih 12 mjeseci korištenja uređaja od oštećenja kao što su lom, polijevanje vodom i druga mehanička oštećenja.

– Upravo zato popravak razbijenog ekrana iznosi samo oko 230 kuna – tvrde iz tvrtke "Hangar 18".

E sad, ostaje pitanje kako će sve to izgledati kad od iduće jeseni sve škole (frontalno) krenu u cjelovitu kurikularnu reformu!


Pričekajte koji mjesec...
Na upit kako to da (neki) učenici na popravak tableta čekaju gotovo cijelo polugodište, iz tvrtke "Hangar 18" objašnjavaju:
– Ovlašteni servis nakon zaprimanja uređaja nastoji unutar 48 sati obaviti dijagnozu prijavljene greške/štete te izdaje račun za popravak. Tek kad je uplata evidentirana, kreće se u popravak uređaja. To realno znači da popravak može trajati i mjesec dana i duže ako nije izvršena uplata.


Marke i markice
Modeli tableta koji su nabavljeni u sklopu opremanja za "Školu za život" su NOA P497, Longview, Prestigio Grace, VIVAX, LENOVO Tab 4, Samsung T585. Neke su škole dodale vlastita sredstva i time financirale nabavu skupljih tableta (Lenovo, Samsung), kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Naslovnica Hrvatska