Novosti Hrvatska

nije smjelo u prodaju

Ima li u Hrvatskoj još zaraženog mesa iz Poljske? Stručnjaci dali odgovore, otkrili i da je bolesna govedina završila u popularnom specijalitetu

nije smjelo u prodaju

Ima li u Hrvatskoj još zaraženog mesa iz Poljske i što su po tom pitanju utvrdile sanitarne inspekcije za HRT su ispričali voditeljica Službe za hranu u Upravi za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva Ružica Vazdar, voditeljica laboratorija za mikrobiologiju hrane Hrvatskog veterinarskog instituta Andrea Humski i tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Tomislav Lončar. 

Na pitanje može li se ovakvo nešto dogoditi u Hravatskoj i može li se zažmiriti na veterinarskoj kontroli, Humski je odgovorila kako je to nemoguće jer postoji računalni sustav u kojem se svaka životinja bilježi kroz njezinu markicu.

Lončar navodi kako je činjenica je da uvijek do nekakvih izvitoperenosti u sistemu može doći no kako vjeruje našoj proizvodnji i misli da su kod nas kontrole rigorozne i da su naši proizvođači svjesni da su odgovorni za svoj proizvod. 

Vazdar je rekla kako inspekcija redovito provodi službene kontrole. Inspekcija godišnje obavi 10-14 tisuća nadzora.

- Redovito se uzima od dvije i pol do tri tisuće uzoraka koji se ispitivaju na različite parametre. Broj neispravnih uzoraka se kreće oko 5-6 posto - rekla je Vazdar.

Zaraženo meso

Vazdar je rekla kako je meso uvezeno iz Poljske uglavnom završilo u ugostiteljskim objektima koji poslužuju kebab te je istaknula kako su ti svi proizvodi  nakon što su Slovenci dobili rezultat povučeni s polica.

Humski je rekla da je u uzorcima iz Slovenije ustanovljena salmonela i ostaci antibiotika, što znači da su životinje bile  liječene antimikrobnim lijekovima i da vrijeme koje je potrebno da bi se lijek izlučio iz organizma očito nije bilo prošlo.

- Dakle definitivno je to zaraženo meso koje se nije smjelo ni na koji način naći u prometu. Premda nisu nužno zarazne za čovjeka, bolesne životinje se ne smiju klati i ne smiju ući u hranidbeni lanac - rekla je Humski.

Naslovnica Hrvatska