Novosti Hrvatska

koordinacija umirovljeničkih udruga najavljuje ulične demonstracije u slučaju ‘kresanja mirovina’

I umirovljenici će na ulice: armija najsiromašnijih u prosvjedima za kruh

koordinacija umirovljeničkih udruga najavljuje ulične demonstracije u slučaju ‘kresanja mirovina’

HSU će se svim sredstvima suprotstaviti jesenskom rezanju mirovina jer bi to ugrozilo opstanak 1,1 milijun umirovljenika

Razvrgnuće koalicije s HDZ-om i prosvjedi na ulicama bit će krajnji oblik borbe protiv najavljenog smanjenja mirovina, ali ni to ne isključujemo, izjavio je jučer za ‘‘Slobodnu’’ predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

Pojašnjavajući svoju poruku vladajućima da će se stranka koju vodi suprotstaviti svim sredstvima rezanju mirovina većih od dvije tisuće i tri tisuće kuna, Hrelja je najavio da će se novu predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i njezin tim pokušati prvo dijalogom uvjeriti u neprihvatljivost udara na mirovine.

- Ako dijalog ne uspije, idemo na druge opcije. Ne može se dirati u radom stečena prava i to svima mora biti jasno - odlučan je predsjednik HSU-a koji upozorava kako najavljeni rezovi u mirovinskom sustavu pogađaju velik dio ukupne umirovljeničke populacije, koja broji milijun i sto tisuća ljudi.

U prilog ocjeni Hrelje ide iznos prosječne mirovine u Hrvatskoj od 2126 kuna kao i još neki podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz veljače ove godine. Naime, prema HZMO-u, umirovljenika s mirovinom između dvije tisuće i tri tisuće kuna ima 297 tisuća.

Njih bi, prema zasad neslužbenim najavama iz vladajuće stranke, u jesen moglo pogoditi smanjenje od pet posto, a u cilju rasterećenja proračunskih rashoda. U istom smjeru i iz istih izvora stiže najava da bi se mirovine veće od tri tisuće kuna smanjile za deset posto.

Braniteljska populacija

Podaci HZMO-a kažu da se za 212 tisuća umirovljenika isplaćuju mirovine veće od tri tisuće kuna. Dakle, najavljena smanjenja pogodila bi gotovo svakog drugog umirovljenika u zemlji, ako se ne bi pravila razlika između starosnih, invalidskih, braniteljskih i obiteljskih mirovina. Potonje je još uvijek otvoreno, s obzirom na poseban odnos aktualne vlasti prema braniteljskoj populaciji koja uživa 61 tisuću i 301 mirovinu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Uz to, i 5010 veterana rata u BiH prima braniteljske mirovine iz proračuna Republike Hrvatske. Neizvjesno je hoće li se s deset posto smanjiti baš sve mirovine veće od tri tisuće kuna, ili će se ići na varijantu da mirovine od osam, devet ili deset tisuća kuna bude jače srezane od, primjerice, mirovine vrijedne 3001 kunu. To bi moglo ovisiti o računicama za koliko se želi rasteretiti stavka za mirovine u proračunu od 25 milijardi kuna godišnje, što je zasad obavijeno velom tajne.

U svakom slučaju, sa stanjivanjem mirovina u iznosima od 2000 do 3000 kuna za pet posto, proračun na mjesečnoj razini može uštedjeti oko 36 milijuna kuna. Ako bi se sve mirovine veće od tri tisuće kuna kratile za deset posto, proračun bi ostao bogatiji za 130 milijuna kuna mjesečno.

Kad bi se te uštede provele u posljednjem kvartalu ove godine, mogli bi se smanjiti rashodi za mirovine oko 700 milijuna kuna. Posve je izvjesno, međutim, da će se prve na udaru naći dužnosničke mirovine, već pri prvom od dva najavljena rebalansa proračuna, što se očekuje do kraja ovog mjeseca. Riječ je o petstotinjak mirovina s prosjekom od 10 tisuća kuna, a njihove vlasnika čeka smanjenje od dvadeset posto ili za prosječnih 2000 kuna.

Ipak, tristotinjak kuna smanjenja umirovljenicima što primaju tri tisuće kuna, najavljeno u jesen, nesumnjivo više pogađa ‘‘treću dob’’, nego 2000 kuna ‘‘reza’’ na dužnosničke mirovine.

VEDRAN MARJANOVIĆ

UŠTEDE

36 milijuna kuna mjesečna je ušteda proračuna ako se mirovine do 3000 kuna ‘stanje’ za pet posto

130 milijuna kuna dobilo bi se u slučaju da se mirovine do 3000 kn ‘srežu’ za 10 posto

ŠKARE ZA MIROVINE

2000 kn nema smanjenja

2000-3000 kn manje 5 posto

3000 kuna i više manje 10 posto

Prvi na udaru

10.000 kn - dužnosničke mirovine bit će manje za 20 posto već do kraja mjeseca

Sindikati Vladi: Idemo svi na ulicu zbog plaća

Ukoliko se idućeg tjedna izmjene Zakona o radu (ZOR) usvoje po hitnom postupku, oko tri tisuće sindikalista prosvjedovat će na Markovom trgu.

A ako se do rujna kroz razgovore svih socijalnih partnera ne iznađu konretna rješenja za lošu gospodarsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi, Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozvat će sve nezadovoljne ljude da zajedno s njima izađu na ulice te zatraže prijevremene izbore i Vladu nacionalnog spasa.

Tako je najavila predsjednica SSSH Ana Knežević te dodala kako bi u Vladi nacionalnog spasa sjedili stručnjaci, a ne partijski poslušnici. Zatraživši da se o ZOR-u raspravlja u redovnoj saborskoj proceduri Knežević je istaknula da sindikati još uvijek imaju problema sa definiranjem rada na određeno vrijeme, te odredbama o uređenju radnog vremena.

Sindikati su spremni na razgovor, ali ako će se tražiti da se opet samo naše plaće režu – nećemo, kazala je, Spomenka Avberšek uz najave da će se uz mirovine, na jesen rezati i plaće u javnim službama.

m. ćuk

Naslovnica Hrvatska