Novosti Hrvatska

'krivo sam protumačen'

Tajani sada kaže da mu je žao: Nisam htio nikoga uvrijediti, moje riječi ne znače prisvajanje teritorija, samo sam htio poslati poruku da se ono što se tada dogodilo nikada ne ponovi

'krivo sam protumačen'

Na početku plenarne sjednice europskog parlamenta predsjednik Antonio Tajani izrazio je žaljenje ako su krivo shvaćene njegove izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji koje su izazvale oštre i brojne reakcije hrvatskih političara i javnosti, javlja N1.

'Živjela talijanska Dalmacija!': predsjednik Europskog parlamenta u Trstu šokirao neprimjerenim izjavama, što se krije iza otvoreno iredentističkog incidenta?

Zašto je izostala reakcija hrvatskih institucija na sramotne izjave o 'talijanskoj Dalmaciji'? Kritike na račun Tajanija pljušte sa svih strana, ali vladajući su ga prokomentirali tek na pitanje novinara

'Talijanska Dalmacija' stigla je s batinama, ricinusovim uljem, logorima, strijeljanjima i vješanjima': Šibenčanin uputio kritiku Tajaniju, ali i hrvatskoj Vladi​

"Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na tisuće žrtava Talijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio istaknuti put mira i pomirenja između Talijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o talijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji.

Utvrđujući povijesne činjenice mogli smo dati pravi korak u razvoju mira između ta tri naroda. Bili su to neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji i to samo pokazuje da je EU uspješan projekt.

Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nisam htio nikoga uvrijediti, samo sam htio poslati poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi," rekao je na početku plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu, piše N1.

Naslovnica Hrvatska