Novosti Hrvatska

SRUŠIO IM SE REJTING

Sumnjive isplate, pozivi na javni linč, vitamin C...: Živi zid bilježi najveći pad popularnosti od ulaska u politiku

SRUŠIO IM SE REJTING

Rapidan pad Živoga zida događa se u vrijeme kada su simpatizeri te stranke očekivali da njihovi favoriti definitivno preskoče SDP i etabliraju se kao druga stranka po snazi u Hrvatskoj, no dogodilo se upravo suprotno

Sumnjive isplate i nedokazani putni nalozi koje je pronašla Državna revizija, poziv na javni linč novinarke Željke Godeč koja je revizorski nalaz objavila, zagovaranje vitamina C kao tajnog lijeka protiv raka... Sve je to moralo ostaviti traga: Živi zid zabilježio je najveći pad rejtinga od svojeg osnutka.

Prema podacima CRO Demoskopa, redovitog mjesečnog istraživanja koje provodi agencija Promocija plus za RTL televiziju, Živi zid u veljači podržava 10,9 posto ispitanika. Osjetno manje nego mjesec dana prije, kada je za Sinčića, Pernara i društvo svoj glas bilo spremno dati 13,7 posto ispitanika.

U istom istraživanju, HDZ-u je pripalo 28,4 posto potpore, SDP-u 15,8, Mostu 6,5, a Startu Dalije Orešković 4,6 posto. Ovaj rapidan pad Živoga zida događa se u vrijeme kada su simpatizeri te stranke očekivali da njihovi favoriti definitivno preskoče SDP i etabliraju se kao druga stranka po snazi u Hrvatskoj. No, dogodilo se upravo suprotno. Živi zid zabilježio je rekordan pad.

Politički analitičar i inicijator portala besplatnapolitika.hr, Ivica Relković, već dulje vrijeme upozorava da je protestna podrška Živome zidu kratkoga daha te da će rejting te stranke, kako vrijeme odmiče, zapravo padati.

– Ovdje se poklopilo njihovo mešetarenje novcem koji dobivaju od države s pojavom nove stranke Dalije Orešković. Očito jedan dio protestne publike očekuje više od cirkusa koji proizvodi Pernar – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Relković. On upozorava i da je prilično upitno kako će se birači Živoga zida ponašati na EU izborima.

– Ako odaziv na europarlamentarne izbore bude 55 posto, onda bi se rejtinzi stranaka iz istraživanja mogli preslikati na rezultate izbora. No, ako odaziv bude 35 posto, očekivati je da HDZ i SDP dobiju više nego što prikazuju istraživanja, a da se Živi zid, koji ima najfluidniju i najnestalniju publiku, nađe u problemu – procjenjuje Relković.

Sličnu vrstu publike, smatra naš sugovornik, zasad ima i nova politička platforma Dalije Orešković koja, prema njegovu sudu, treba još znatno rasti da dio tog biračkog tijela doista izađe na izbore i ostvari značajniji rezultat.

– To su birači koji se lako izjašnjavaju za neku opciju, no teško izlaze na izbore. Za sada je jasno da je dio birača Živoga zida privukla Dalija Orešković. Ako ona uspije preuzeti birače i SDP-a, onda je ta stranka gotova. Ako se ipak uspiju othrvati, moguće je da SDP kao neka vrsta "umornog maratonca" ipak uspije doći do cilja – analizira Relković.

Što se pak tiče Mosta, oni se, prema njegovu sudu, opravdano mogu bojati svih stranaka koje rastu – i Dalije Orešković i Zlatka Hasanbegovića – koji im mogu preuzeti dio birača.

– Most nema podružnice u cijeloj zemlji kao što to imaju HDZ i SDP, i njih može ugroziti i najmanje "talasanje" – poručuje Relković. To se, zaključuje on, posebno može osjetiti na europarlamentarnim izborima, kada uz niži odaziv nego na onim parlamentarnim Most može ostati bez zastupnika u EU parlamentu.

Jer, rejting od 6,5 posto ne mora jamčiti prelazak izbornog praga. Kao što je to prije pet godina zorno pokazao slučaj Milana Kujundžića i njegova saveza s HSP-om, HDSSB-om i Hrastom. Osvojili su 6,88 posto glasova, a EU parlamenta vidjeli nisu.

Biseri

VITAMIN C UNIŠTAVA RAK
Ivan Pernar na svojoj je Facebook stranici, koja ima 285 tisuća pratitelja, tvrdio je kako visoke doze vitamina C mogu ne samo spriječiti gripu, nego i uništiti rak.

UKINUTI OBVEZNO CIJEPLJENJE DJECE
Branimir Bunjac svjedobno se založio za ukidanje obveze cijepljenja djece, uz argument da se u cjepivu nalaze "GMO virusi, abortirani fetusi životinja i ljudi, embrij zamorca, razne vrste jaja, mišja krv i mozak, krv, srce i bubrezi različitih vrsta životinja, npr. najmuna, konja, svinja, ovaca, zečeva, pasa".

LAŽNA DIPLOMA
Na parlamentarnim izborima 2016. godine Vladimira Palfi, Sinčićeva supruga i jedna od osnivačica Živoga zida, predstavljala se kao diplomirana inženjerka građevine. Iako nijedan građevinski fakultet u zemlji nema podataka da je osoba njezina imena i prezimena taj fakultet doista i završila.

PERNAROV STAN IZNAJMILA STRANKA
Živi je zid sve do 5. travnja 2018. bio registriran na adresi Pavlenski put 5B, istoj na kojoj se nalazi i Pernarov stan. U financijskom izvještaju za 2017. Živi zid navodi da je za najamnine utrošio 98.867 kuna. U toj bi svoti trebala biti i ona za Pernarov stan.

BORCI PROTIV OVRHA SKRIVILI OVRHE
Obitelj Vunka i Ljubice Škvorc sa šestero djece iz Belice kraj Čakovca našla se 2010. pod udarom ovrhe nakon što Vladimira Palfi nije plaćala kredit koji je podigao njezin otac za troškove njezina studija.

 

Naslovnica Hrvatska