Novosti Hrvatska

Tri od sedam članova

Splitska tužiteljica srušila izbore za članove Državnoodvjetničkog vijeća

Tri od sedam članova

Povjerenstvo za izbor članova Državnoodvjetničkog vijeća na sjednici održanoj 21. siječnja donijelo je odluku o ponavljanju izbora za četvrto, peto i sedmo mjesto člana tog vijeća, na kojima su već tajnim glasanjem svojih kolega sredinom prosinca prošle godine bili izabrani Jurica Ilić, Zvonko Ivić i Barbara Volf Volčanšek.

Izbori za peto mjesto člana Vijeća, na koje je izabran Zvonko Ivić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, ponavljaju se jer je jedna od kandidatkinja – Julijana Stipišić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu, podnijela prigovor zbog nepravilnosti u postupku izbora kandidata Zvonka Ivića. On je dobio 147 glasova, a Stipišić 14 glasova manje.

Peto mjesto člana Vijeća pokriva područje glasača-državnih odvjetnika od Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita do Dubrovnika.

Njezin je prigovor najprije Povjerenstvo odbilo kao neosnovan, te se protiv tog rješenja Julijana Stipišić žalila Kolegiju Državnog odvjetništva RH, koje je usvojilo njezinu žalbu i poništilo rezultate glasanja te naložilo da se novi izbori održe 28. siječnja ove godine. Povjerenstvo nigdje ne navodi koje su prirode bile te nepravilnosti, pa smo nazvali Julijanu Stipišić da nam o tome kaže koju riječ, ali ona je odbila govoriti za medije.

Još je čudnije zašto se ponavljaju izbori za četvrto i sedmo mjesto člana Državnoodvjetničkog vijeća, na koje su izabrani Jurica Ilić iz Zagreba i Barbara Volf Volčanšek. Nakon što su se kandidirali i nakon što su legalno izabrani (prvi je dobio 139 glasova, a druga 127 glasova), ovo dvoje državnih odvjetnika dalo je izjavu da odustaju od članstva u Državnoodvjetničkom vijeću. Odustali su prije nego što su dali prisegu, te se smatra da nisu ni izabrani, čime im ujedno prestaje i status izabranog kandidata, pa će se izbori morati ponoviti i za ta dva mjesta na isti datum kao u slučaju Ivić – Stipišić.

Državnoodvjetničkom vijeću istječe mandat u veljači ove godine, a to tijelo ima važnu ulogu jer imenuje i razrješava županijske i općinske državne odvjetnike u Hrvatskoj, premješta zamjenike državnih odvjetnika te vodi postupke i odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Naslovnica Hrvatska