Novosti Hrvatska

lažirane fotografije

Tolušić o fotomontaži s prostitutkom i kokainom: Banda se malo zaigrala. Na krivog su se namjerili, neka počnu pakirati kofere; Jelenić: Očekujem od SOA-e da upozna policiju i DORH s informacijama

lažirane fotografije

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u utorak, nakon što su u tjedniku Nacional objavljene njegove lažirane fotografije, kako je uzrok toj podvali to što svoj sektor čisti od kriminala, te poručio da očekuje brzu istragu koja će otkriti počinitelje.

Tjednik Nacional u zadnjem broju objavio je fotografije i članak u kojem se tvrdi da se fotomontažom fotografija na kojima se uz lažnog Tolušića nalaze prostitutka i kokain htjelo kompromitirati te politički uništiti potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede.

"Uvodim red u svoj sektor, čistim kriminal u svom sektoru dvije godine, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda i drago mi je zbog toga", rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima i poručio da će biti još žešći.

"Svi koji misle da će to moći riješiti prijetnjama, podmetanjima i medijskim pritiscima u zadnje vrijeme, to mogu zaboraviti", rekao je ministar koji očekuje da će policija i DORH vrlo brzo odraditi svoj posao. 

"Bandi koja se malo zaigrala" poručio je da se "namjerila na krivog i da počnu pakirati kofere".

Nacional je objavio fotografije koje je dobio od anonimnog izvora, a na njima se vidi navodni Tolušić koji sjedi u fotelji. Na njemu sjedi crnokosa žena golih nogu čije se lice ne vidi. Ona, kako se čini, u ruci drži mobitel, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain. 

Do fotografija je u međuvremenu došla i SOA koja je ustanovila da je riječ o montaži, piše tjednik.

O tom slučaju se oglasila i Vlada, koja je lažirane fotografije osudila kao perfidne i protuzakonite krivotvorine, ustvrdivši da za cilj imaju kompromitiranje najviših državnih dužnosnika.

Vlada od policije, DORH-a i svih nadležnih službi očekuje da se taj slučaj istraži i pronađu počinitelji "još jednog krajnje podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka".

Jelenić: Očekujem od SOA-e da upozna policiju i DORH s informacijama o lažiranim fotografijama

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je u utorak da očekuje od SOA-e, ako ima informacije o lažiranim fotografijama potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, da s njima upozna policiju i DORH kako bi vidjeli koji su daljnji pravci rada i mogli donijeti svoje odluke.

"Ne mogu vam reći u kojoj su fazi izvidi. Izvidi se provode za sve ono za što postoji relevantan stupanj sumnje da bi moglo ukazivati na počinjenje kaznenog djela", rekao je Jelenić novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. 

"Očekujem, ako ispravno čitam tekst objavljen u Nacionalu, da državno tijelo, a to je obavještajna agencija SOA, ima relevantne informacije i očekujem da s tim informacijama upozna policiju i DORH, pa da vidimo koji su nam daljnji pravci rada i da možemo donositi svoje odluke. Na temelju novinskog članka koji govori o tome da državno tijelo - SOA posjeduje relevantne informacije, mislim kako bi bilo najnormalnije da ih mi dobijemo", kazao je Jelenić.

Na novinarski upit ustvrdio je kako nije bio upoznat sa spornim fotografijama niti ih je imao u svom posjedu. "Ja sam te fotografije vidio prvi put danas u Nacionalu", istaknuo je.

Najavio je da će se po potrebi uključiti u slučaj, posebno ako postoji relevantan stupanj sumnje da su fotografije rezultat ili ono što se s njima željelo postići - usmjerene na počinjenje kaznenog djela.

Vezano za kaznene prijave protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Jelenić je rekao da se one provjeravaju, a ima li ičega "opipljivog", znat će se nakon što predistražni dio postupanja gotov. Ne može, dodao je, reći o kojem se broju izvida radi jer ne zna to napamet.

Što se tiče vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, vezano uz objavljivanje video-snimke na službenim stranicama Grada Vukovara na kojoj se vide učenici srpske nacionalnosti vukovarske Tehničke škole kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne, provjeravaju se navodi, a izvidi su u tijeku, ali nema istrage, kaže Jelenić.

Glavni državni odvjetnik komentirao je internu istragu o nestanku i rekonstrukciji spisa o elitnoj prostituciji iz 2011., istaknuvši da bi uskoro trebala biti gotova.

"Spis je rekonstruiran i na spisu se radi. Javnost će biti obaviještena što je utvrđeno i koja su daljnja postupanja, ako će biti potrebe za tim. Ne bih o vremenskom roku, ali prema onome kako sam izviješten od nadležnog državnog odvjetništva, ne bi trebalo proći previše vremena da se donese. Uskoro", kazao je.

Naslovnica Hrvatska