Novosti Hrvatska

vlada visok intenzitet

Europa ne vjeruje koliko je oboljelih od gripe u Hrvatskoj; Dr. Draženović: U zadnjih 10 godina nismo imali ovakvu epidemiju; Je li razlog i u slabijem i jeftinijem cjepivu?

vlada visok intenzitet

U Hrvatskoj je do sada prijavljeno oko 8500 slučajeva gripe, a ja očekujem, prema novim informacijama koje ćemo dobiti u sljedeća 24 sata, da će broj prijavljenih oboljelih od gripe biti oko 15 tisuća – rekao nam je dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

U Hrvatskoj vlada visok intenzitet gripe, odnosno veći od 50 posto, jer je u trećem tjednu ove godine iznosio čak 63 posto.

– Imamo više od 550 dokazanih slučajeva gripe. To je izuzetno veliki broj, pa su nas iz Europskog centra za infektivne bolesti, gdje prijavljujemo sve hrvatske slučajeve, upitali jesmo li možda pogriješili u izračunu. No, u pitanju je molekularna dijagnostika i tu nema mjesta pogrešci – kaže dr. Draženović.

Najgori napad

Gripa ovakvim intenzitetom nije "napala" Hrvatsku čak ni 2010. godine, kad smo u tri tjedna u nizu imali više od 250 slučajeva pandemijske gripe.

– Tada ni u jednom od ta tri tjedna s najviše slučajeva nismo imali više od 260 slučajeva gripa, a sada ih je preko 550. U zadnjih 10 godina nismo imali ovakvu epidemiju gripe. Od ovogodišnjih dokazanih slučajeva, 96 posto njih odnosi se na virus gripe A, a u četiri posto slučajeva je virus gripe B, i to B Yamagata, koja nije zastupljena u trovalentnom cjepivu koje se koristi u Hrvatskoj – nastavlja dr. Draženović.

Provjerili smo kakva je situacija što se tiče gripe u Splitu, odnosno u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Razgovarali smo s prof. dr. Borisom Lukšićem, predstojnikom Klinike za infektologiju KBC-a Split, i s prof. dr. Marjanom Saragom, predstojnikom Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

– Dnevni priljev pacijenata u ambulantu Hitnog prijama Klinike za infektologiju KBC-a Split ove je godine dvostruko veći nego u prošlogodišnjoj sezoni gripe. Prošle smo godine dnevno pregledavali do 20 pacijenata koji su imali gripu, a ove godine i do 45 – govori nam prof. dr. Lukšić.

Iako se s velikom vjerojatnošću pretpostavljalo da je u Splitu do sada od komplikacija koje su posljedica gripe preminulo troje ljudi, laboratorijske analize potvrdile su dva takva smrtna slučaja, dok je treća osoba (žena starija od 80 godina) preminula zbog drugih zdravstvenih problema.

Dakle, u Splitu je do sada od posljedica gripe dokazano umrlo dvoje ljudi (muškarac i žena stariji od 80 godina), a u Hrvatskoj je do jučer od gripe umrlo službeno osmero ljudi.

– I sada imamo dvoje životno ugroženih koji se nalaze na Jedinici za intenzivno liječenje (JIL) KBC-a Split na Križinama. Riječ je o muškarcima u dobi od 63 i 64 godine, koji su u bolnicu dovedeni tijekom vikenda i koji su u teškom stanju. Imaju sepsu s teškom upalom pluća, koje su vjerojatne komplikacije gripe – kaže dr. Lukšić.

Ogroman posao

Inače, od kraja studenog 2018. godine, kad je zabilježen prvi slučaj gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji, do jučer je na Klinici za infektologiju pregledano ukupno 870 osoba s gripom, od kojih je 103 hospitalizirano zbog neke od komplikacija. Sada ih je na liječenju 20. Dakle, gotovo svaka osma pregledana osoba na Klinici za infektologiju koja boluje od gripe primljena je na liječenje u bolnicu zbog komplikacija.

– Riječ je o osobama srednje i starije životne dobi, a imamo i jedno dijete. Od komplikacija vezanih uz gripu najčešća je upala pluća, ali bilo je i slučajeva miozitisa, upala mišića, i miokarditisa, upale srčanog mišića – zaključuje prof. dr. Boris Lukšić.

Među oboljelima prevladava influenca (gripa) tipa A, i to pandemijski podtip virusa H1N1.

Obrnuto proporcionalna slika vlada na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split, gdje liječnici također imaju posla s gripom, ali u kudikamo manjoj mjeri.

– Dnevno u prosjeku imamo između 40 i 55 malih pacijenata koje roditelji dovedu na naš Hitni pedijatrijski prijam. Naravno da sva djeca nemaju gripu, dolaze zbog raznih smetnji, ali mi smo dužni obaviti kompletnu medicinsku obradu kako bismo točno utvrdili o čemu se kod djeteta radi.

Do sada smo, od početka sezone gripe, potvrdili 20 slučajeva gripe kod naših malih pacijenata, a sada se na Klinici za dječje bolesti od gripe liječi troje djece. Moram istaknuti da kolege s Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split rade ogroman posao, koji znatno olakšava i posao nama na Pedijatriji, kao i kolegama na Plućnom odjelu, jer je ipak najveći pritisak na Klinici za infektologiju – rekao nam je prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

 

Hrvatima jeftinije i slabije cjepivo

U Hrvatskoj se stanovnici već godinama cijepe trovalentnim cjepivom, iako na svjetskom tržištu postoji i četverovalentno. Razlog za to prvenstveno treba tražiti u cijeni trovalentnog cjepiva, koje je jeftinije od četverovalentnog i njegova cijena iznosi oko tri eura (22,5 kuna) po cjepivu kada ga se nabavlja direktno od proizvođača.

Drugi je razlog zbog kojega se Hrvati cijepe trovalentnim cjepivom ugovor koji je potpisan s dobavljačem tog cjepiva, te treba pričekati njegov istek kako bi se u budućnosti moglo nabavljati četverovalentno cjepivo.

Četverovalentno cjepivo košta 68 kuna u nabavi u veledrogerijama, a njegova prodajna cijena u ljekarnama nešto je veća od 96 kuna. Računa se da je razlika u cijeni između dvije vrste cjepiva, kad se nabavlja od proizvođača, oko 20 posto.

Naslovnica Hrvatska